Vijesti
Žuta štampa
Husein Hasanefendić Hus: Niko nam se iz Bosne ne javlja
23.08.2012. 12:00
Izvor: dnevniavaz.ba
Husein Hasanefendić Hus: Niko nam se iz Bosne ne javlja
Kad se mora birati, prvo je kruh i mlijeko, pa onda ne znam na kojem mjestu muzika
Kada su članovi "Parnog valjka", 20. decembra 2005., održali oproštajni koncert u prepunoj dvorani zagrebačkog Doma sportova, vjerovatno niko od njih tada nije ni sanjao da će se ponovo okupiti četiri godine kasnije i nastaviti tamo gdje su stali.
Sudeći prema onome što su uradili u posljednje tri godine, nisu donijeli pogrešnu odluku. Jedan od najpopularnijih bendova na ovim prostorima puni najveće dvorane, snima nove pjesme...
Velika želja
U ljetnom odmoru muzičari "Parnog valjka" uživat će još desetak dana, a potom najavljuju nove poduhvate. O tome i drugim zanimljivim temama razgovarali smo s frontmenom Huseinom Hasanefendićem Husom (58), koji je, uz Akija Rahimovskog, konstanta u grupi osnovanoj u Zagrebu prije gotovo četiri decenije.
- Evo me u Splitu sa suprugom. Došli smo se sresti s prijateljicama iz Amerike i onda idemo ploviti - rekao nam je jučer Hus na početku razgovora.
Šta će "Parni valjak" raditi ove jeseni?
- Konačno ćemo završiti bonus pjesme koje namjeravamo pridodati albumu "Stvarno nestvarno", tako da će to skoro biti pa dupli CD. I svirat ćemo dalje.
U posljednje vrijeme održali ste nekoliko akustičnih koncerata.
- Šaramo - sviramo akustiku, pa elektriku... U septembru u Ljubljani imamo akustični koncert, a pet rasprodatih u beogradskom Sava centru također su bili akustični.
Znači, niste napravili grešku što ste se odlučili vratiti na scenu?
- Sviramo samo ono što nas veseli. Nismo više u žrvnju i tempu u kakvom smo bili prije i koji nas je iscrpljivao. Sad samo radimo od gušta i bolje je nego ikada. Radimo po ćeifu.
Hoćete li dolaziti u BiH?
- Bend ima veliku želju, međutim, nema ništa od lokalnih promotora, niko se ne upušta. Vjerovatno je i u Bosni kriza, kao i svagdje drugdje. Planovi postoje, međutim, moraju se stvoriti neki uvjeti.
Nastupate u cijelom regionu, pa nam recite, koliko se osjeti kriza na terenu?
- Kriza je ozbiljna. Puno manje koncerata se održava. Još samo nekoliko izvođača dobro funkcionira. Kad se mora birati, prvo je kruh i mlijeko, pa onda ne znam na kojem mjestu su zabava i muzika.
Nije nužda
Jesu li, onda, vrtoglavi honorari koji se spominju uz imena pojedinih izvođača priče za malu djecu ili...?
- Niko vas neće platiti ako nema namjeru na vama zaraditi.
Ali, vi se ne žalite...
- Svi mi radimo u krajnjoj liniji za novce, od nečeg se mora živjeti. Ali nama je prioritet svirka, novac dođe sam po sebi. Svi smo se mi i bez benda uspjeli realizirati u pauzi, tako da nam nije nužda i ne moramo pristajati na bilo šta ispod nekog nivoa, što ljudi u krajnjoj liniji očekuju od nas.
Poznata porodica
Hus je rođen u Banjoj Luci, a od ranog djetinjstva živi u Zagrebu. Uz njega, u porodici je još poznatih ličnosti - Husov amidža je poznati slikar Seid, a prvi rođak rukometni stručnjak Sead Hasanefendić.
Politika nam određuje život
Pratite li političku situaciju?
- Pratim jer, nažalost, politika nam određuje život. Imam mučninu svaki put kad bilo šta o politici moram pročitati. Samo razočarenje na razočarenje, 25 godina govorimo: "Valjda će biti bolje. Možda jedanput to i bude."