Vijesti
Žuta štampa
Publici u BiH ponudit ćemo dobar šou
10.09.2012. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Publici u BiH ponudit ćemo dobar šou
Liverpulski sastav "Brit Floyd" najveći je svjetski "Pink Floyd" tribute šou, koji će se u sklopu "A Foot In The Door World Toura" predstaviti 3. novembra u sarajevskoj Zetri, i tri dana kasnije u dvorani Borik u Banjoj Luci.
Damian Darlington, vođa je ekipe koja svojim dvoiposatnim nastupima ne samo da uspješno izvodi muziku, već stvara kompletan audio-vizuelni doživljaj koji su godinama prezentirali Dejvid Gilmor (David Gilmour), Rodžer Voters (Roger Waters), Ričard Rajt (Richard Wright), Sid Beret (Syd Barrett) i Nik Mejson (Nick Mason) - ili jednostavno "Pink Floyd".

Strastveni fanovi
Darlington je gitarista, pjevač te muzički direktor benda koji u telefonskom razgovoru za "Dnevni avaz" govori o osnivanju grupe, nenadmašnom "Pink Floydu", dolasku u BiH...
- Trudimo se svugdje nastupati i predstaviti naš projekt. Bosna je mjesto u kojem nikada nismo bili i zašto ne bismo došli? Siguran sam da ćemo vam ponuditi dobar šou, tako da jedva čekamo da dođemo - govori Darlington.

Znate li nešto o BiH od ranije?
- Poznajem dosta historiju. To su stvari koje su se desile u nedavnoj prošlosti, jer znam da mnogo ljudi u svijetu misli da je tamo još uvijek rat.

Šta očekujete od koncerta?
- Očekujem da ću svojom posjetom obradovati strastvene fanove "Pink Floyda". Siguran sam da ih ima mnogo i veoma sam sretan što ih imamo priliku pridobiti još.

Kako je nastao bend "Brit Floyd"?
- Oformili smo se prije dvije godine. Prije toga, unazad 17 godina svirao sam u australskom tribute bendu "Pink Floyda", tako da imam jako puno iskustva. Ali, mislim da je došlo vrijeme za novi i svježi pristup muzici "Pink Floyda".
Šta je to što vas čini drugačijim od ostalih tribute "Pink Floyd" bendova?
- Mislim da smo malo više u formi od drugih i da je muzika "Pink Floyda" u našem duhu. Njihova muzika je namijenjena velikim poštovaocima i strastvenim zaljubljenicima, i to je ono što imamo.

Posebna čast
Je li istina da ste svirali na zabavi Dejvid Gilmora povodom njegovog 50 rođendana?
- Da, istina je. Odsvirao sam cijelu sesiju "Pink Floyd" pjesama. Doživio sam nevjerovatno iskustvo. Nevjerovatan osjećaj je svirati "Comfortably Numb" s Rikijem Rajtom za klavijaturama. Neprocjenjivo je iskustvo dijeliti binu i svirati muziku koja je obilježila više od pola mog života s nekim iz "Pink Floyda". Osim Rajta i Dejvida, na proslavi je bio još i Nik Mejson. Posebna čast mi je bila što me lično Dejvid sa suprugom pozvao da sviram na njegovoj proslavi.

Koje poznate ličnosti su stizale na vaše koncert?
- Džimi Pejdž (Jimmy Page), gitarista legendarnih "Led Zappelina", "Def Leppardi"... Kada sam svirao na Dejvidovom rođendanu bili su Sting, pokojni Džordž Harison (George Harrison), Kejt Buš (Kate Bush), Rodžer Tejlor (Roger Taylor) iz "Queena"...

Znate li kakvo mišljenje članovi pravog "Pink Floyda" imaju o vama?
- Nisam ih kontaktirao posljednjih nekoliko godina, ali znam da cijene i da uživaju u onome što radimo. Vjerujem da su vidjeli DVD našeg šoua, nisam čuo komentare, ali znam da sigurno ne misle ništa negativno.
Postoji li šansa da se nađete na stejdžu s orginalnim "Pink Floydom"?
- Ne znam, lijepa zamisao. Imao sam priliku da sviram s jednim od članova, ali ko zna kakve se stvari mogu desiti. Ništa nije nemoguće.

Spektakularni lajtšou
Koliku ulogu igra vizuelni dio koncerta?
- Ogromnu. "Pink Floyd" su bili poznati po kreativnim nastupima velikih razmjera i uvijek nam je izazov raditi nešto slično. Piređujemo spektakularni lajtšou, kružni ekran na kojem projiciramo animacije i projekcije.

"Floydovski" stil
Jeste li razmišljali o autorskim pjesmama u stilu "Pink Floyda"?
- Angažiran sam i na autorskom materijalu nekih bendova, a imam i svoje instrumentalne uratke. Neki imaju "floydovski" stil što je posve razumljivo, ali zasad nemamo u planu svjesno ući u realiziranje autorskog albuma koji bi stilski podsjećao na "Floyde".

Sličan glas kao Dejvid Gilmor
Vodeći ste vokalista, ujedno svirate gitaru. Je li teško obavljati i jedno i drugo na tako velikom šou?
- To je definitvno izazov. Dejvid Gilmor nije bio tehnički gitarista, on je ima nevjerovatan osjećaj i veoma je kreativan. Da bi ste svirali muziku "Pink Floyda" morate znati nekoliko različitih zvukova koje je Dejvid kreirao godinama. Meni je plus što imam sličan glas kao Dejvid. Mislim da je 20 godina dosta vježbe.