Vijesti
Žuta štampa
Laka: Kada MTV bude i u Sarajevu, bit će najviše bh. bendova
10.10.2012. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Laka: Kada MTV bude i u Sarajevu, bit će najviše bh. bendova
MTV je objavio imena pet izvođača iz regiona koji će se takmičiti za nagradu Best Adria Act na ovogodišnjoj dodjeli evropskih MTV nagrada (EMA - Eurpe Music Awards), koje će biti uručene 11. novembra u Frankfurtu. Od 2005. godine, otkad MTV dodjeljuje ovo priznanje, BiH je, osim prve, narednih šest godina imala svog predstavnika, ali 2012. to nije slučaj.
U konkurenciji za najboljeg izvođača u regionu našla su se dva benda iz Hrvatske - "Elemental" i T.B.F., potom srbijanski MVP, iz Slovenije "Trash Candy" te "Who See" iz Crne Gore. Jedina zemlja koja je samo jednom imala svog predstavnika jeste Makedonija - 2009. sa "Superhiksima".

Regionalni uspjeh
Nikola Jovanović, muzički urednik regionalnog MTV-ja, ističe da kandidate za nagradu nominira uredništvo televizije i izričito naglašava da nije bitno iz koje zemlje izvođač dolazi.
- To što svake godine ima izvođača iz BiH, a ove nema, nema nikakve veze sa zemljom, nego s onim što je neko uradio u proteklom periodu. Bitno je da li je neki bend objavio album, koliko je imao uspjeha, koliko je nastupao i imao hitova te koliko je bio prisutan na top-listama.
Bend mora imati makar jedan spot od oktobra do oktobra i da se emitirao na MTV-ju te da ima uspjeha u regionu, a ne samo u svojoj zemlji. Ne postoji ključ da svaka zemlja mora imati svog predstavnika. Recimo, prošle godine smo imali dva srbijanska benda, ove godine to su dva hrvatska, ali to nije ništa namješteno - tvrdi Jovanović.

Ko su izvođači
Izvođači iz Bosne i Hercegovine su dva puta osvojili nagradu Best Adria Act. Prošle godine dobitnik je bila "Dubioza kolektiv", koja je nominirana čak tri puta, a u 2008. priznanje je otišlo u ruke Elvira Lakovića Lake. U 2006. i 2010. nominirani bh. kandidat bio je Edo Maajka.
- Izgleda da se ne nominiraju više oni koji su dobili nagradu. Kao, dosta im jednom. Kada je samo Beograd imao MTV, bilo je najviše srbijanskih bendova, kada su prešli u Zagreb, odmah je najviše hrvatskih. Sigurno kad, jedne godine, MTV bude i u Sarajevu, bit će najviše bh. bendova.
Meni se, iskreno, ne sviđaju ni njihove top-liste. Možda ja ne zaslužujem da budem na prvom mjestu, ali ne može uvijek beogradski bend ići na prvo mjesto. Ne razumijem po kojem principu se to radi - govori Laka.
Kriterije koje je naveo Nikola Jovanović Laka nije puno komentirao.
- Ali, recimo, i ja sam posljednju godinu snimio jedan spot koji se vrtio na MTV-ju. Mogu reći samo da mi se od nominiranih najviše sviđa T.B.F. i volio bih da oni dobiju nagradu. Čuo sam i za "Elemental", ali za ostale nominirane ne znam ni ko su - pojašnjava pjevač.

Hajdi Klum domaćin 19. izdanja
Ovo je druga godina kako se najprestižniji muzički događaj u Evropi održava u Frankfurtu. Devetnaesto izdanje dodjele nagrada 11. novembra u 20 sati prenosit će se uživo na MTV-ju iz dvorane "Festhalle", a za sada je poznato da će domaćin večeri biti jedna od najpoznatijih svjetskih supermodela Hajdi Klum (Heidi).

Predstavljanje bendova u "MTV Expressu"
Glasanje za Best Adria Act na www.mtvema.com trajat će do 14. oktobra u ponoć, kada će region dobiti svog pobjednika. Do tada MTV je pripremio specijalna izdanja emisije "MTV Express" svakog radnog dana između 8 i 22 sata.
Riječ je o petnaestominutnim emisijama u kojima će bendovi izvesti po tri numere u akustičnoj verziji.

Pobjednici po godinama
2005. - "Sidharta" (Slovenija)
2006. - Aleksandra Kovač (Srbija)
2007. - "Van Gogh" (Srbija)
2008. - Elvir Laković Laka (BiH)
2009. - "Lollobrigida Girls" (Hrvatska)
2010. - "Gramophonedzie" (Srbija)
2011. - "Dubioza kolektiv" (BiH)