Vijesti
Žuta štampa
Podržavaju me glumci, ali nisam politički podoban
18.10.2012. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Podržavaju me glumci, ali nisam politički podoban
Dragan Marinković Maca nije direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu. Nakon objavljivanja kandidature za ovu poziciju u Srbiji se digla medijska hajka na bh. glumca, u kojoj su prednjačili pisani mediji. Čak su i pojedini političari bili uključeni u degradiranje lika i djela Marinkovića. Povodom ovih događanja, pozvali smo Marinkovića, koji nam je na samo sebi svojstven način objasnio cijelu situaciju, počevši od reagiranja javnosti.

Negativni komentari
- Kakva javnost, pa to je zbog četiri stotine negativnih komentara iskompleksiranih ljudi koji sjede iza kompjutera i za koje niko nije čuo. A mediji u Srbiji, u kojima postoji sijaset kvazinovinara, sve su to iskoristili kako bi povećali tiraž. Tako da komentari te javnosti nisu kompetentni - kaže Marinković.
Puštanje TV emisija na nacionalnoj srbijanskoj televiziji, skandaliziranje svakog poteza glumca samo su neki od načina, kako kaže Marinković, da ga spriječe u nakani da postane direktor pozorišta.
- Ja sam dobio podršku od sindikata Pozorišta mladih. Upravni odbor, glumci, sindikati, svi su me podržali. Isti ti novinari u Srbiji su izjavu glumca Nenada Jezdića preokrenuli, na što je on veoma kivan. Ali dobro, svaka roba ima svog kupca - nastavlja bh. glumac.

Turbulentna vremena
Očigledno je da se u cijeli slučaj umiješala i politička elita. Kako prenose pojedini srbijanski portali, kandidatura glumca Dragana Marinkovića Mace na mjesto direktora Pozorišta mladih povučena je na insistiranje predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.
- Ja nisam politički angažiran, niti bi ikad bio. Ne radim ništa iz tog interesa, ja dovoljno dobro živim. Ali ne znam zašto su se tako okrenuli, nikad mi neće biti jasno. I cijela situacija je čudna, izbori u BiH, evo i u Crnoj Gori, ne znam nekako su vremena turbulentna - zaključuje Marinković.
Pri objavljivanju odluke za kandidiranje na ovu poziciju Marinković je imao u planu saradnju sa svim pozorištima u regionu. Kako kaže, repertoarska politika novosadskog pozorišta bila bi kreativnija, inovativnija i radili bismo kao svaka normalna teatarska kuća u svijetu.
- Psi laju, karavani prolaze, ja vjerujem da ću uspjeti dobiti ono što želim. Ako sam ja glavna tema medija, meni je na neki način drago. Šira javnost govori samo o meni. Ako sam ja bitniji od društvenih tema, uredu - kazao je na kraju Marinković.

Miloš Bojanić je nuspojava
Bh. glumac se osvrnuo i na izjavu Miloša Bojanića koja je punila medijske članke.
- Ako takav čovjek, nuspojava, izjavi da će zvati gradonačelnika da urgira da ja ne budem imenovan za direktora, onda ova država ima ozbiljnih problema kao i novine koje objave taj intervju - kaže Maca.