Vijesti
Žuta štampa
U čast kultnih "Indexa" večeras veliki koncert u Skenderiji
23.11.2012. 20:00
Izvor: Klix.ba
U čast kultnih "Indexa" večeras veliki koncert u Skenderiji
Velikim koncertom večeras će brojni prijatelji i poštovaoci "Indexa" u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji obilježiti 50 godina od osnivanja ove kultne sarajevske grupe.
Bend koji je obilježio jedno stoljeće i živote mnogih generacija ne samo onih u Sarajevu već i u svim gradovima bivše Jugoslavije, ovim će koncertom proslaviti pet decenija postojanja.
Pjesme "Indexa", među kojima su i one antologijske "Jutro će promijeniti sve", "Plima", "Balada", "Da sam ja netko", "Bacila je sve niz rijeku" ili "Predaj se srce", i danas žive u srcima mnogih, budeći iste emocije kao i u vrijeme dok ih je Davorin Popović uživo izvodio.
Osnivač "Indexa", kompozitor i muzičar Ismet Nuno Arnautalić prethodno je istaknuo da članovi benda u vrijeme kada su osnovali "Indexe" nisu ni slutili da će postati tako moćan i dugotrajan bend.
"Kao studenti smo željeli nešto početi i otkriti sebe. Predložio sam ime Indexi jer smo te godine svi upisali fakultet, pa je taj naziv bio logičan. Međutim, Indexi su sad postali brend, niko više ne misli na studentsku knjižicu kada izgovori to ime", kazao je.
Pjevač i sudionik koncerta Dado Topić smatra da su za razliku od "Beatlesa", koji su nastali iste godine izvedbom obrade pjesme "Besame mucho", "Indexi" počeli karijeru autorskim pjesmama, te su i u mnogim drugim segmentima bolji bend.
"Ova poruka mora biti prenesena mladim generacijama da bi stvarale nove vrijednosti i ljude, te da bi veličinu "Indexa" pretvorili u novi fakt i dokaz trajanja duhovne vrijednosti ovih prostora. "Indexi" su dokaz trajanja fantastične umjetničke poruke", potcrtao je Topić.
Hitove "Indexa" na sceni će izvoditi brojna muzička imena, kao što su Arsen Dedić, Tony Cetinski, Aki Rahimovski, Željko Bebek, Hari Varešanović, Mladen Vojičić Tifa, Halid Bešlić, Boris Novković, Kaliopi, Goran Karan, Branko Đurić Đuro, Massimo, Dado Topić, i mnogi drugi.