Vijesti
Žuta štampa
'Bajaga i Instruktori' sutra sviraju u Domu mladih
13.12.2012. 20:00
Izvor: Mojportal.ba
'Bajaga i Instruktori' sutra sviraju u Domu mladih
Jedna od najpoznatijih beogradskih grupa "Bajaga i Instruktori" svirat će u petak, 14. decembra, u sarajevskom Domu mladih kada će predstaviti pjesme s njihovog ovogodišnjeg albuma koji je izašao u junu "Daljina, dim i prašina".
Kako je večeras na pres-konferenciji kazao frontmen grupe Momčilo Bajagić - Bajaga koncert u Sarajevu bit će prvi veliki koncert u regionu na kojem će biti predstavljen novi album što znači da zvanična promocija albuma kreće upravo iz Sarajeva.
On je izrazio zadovoljstvo što će svirati u sarajevskom Domu mladih budući da su prvi veliki koncert koji su odstvirali kao "Bajaga i Instruktori" imali upravo u Domu mladih 1984. godine.
Tada je to bila grupna svirka i svirali su još i sarajevski bendovi "Zabranjeno pušenje" i "Valentino".
Program koncerta bit će drugačiji, najavljuje Bajaga, prvo zbog toga što promoviraju nove pjesme, a svirat će i set starih hitova koje dugo nisu svirali, dodajući da tako osmišljen program traje oko dva i pol sata.
Uz ovaj album izdata je i zbirka pjesama "Vodič kroz snove" koja se sastoji od tri dijela. Prvi sadrži pjesme koje je Bajaga pisao za bend "Bajaga i Instruktori", drugi dio objedinjuje pjesme koje je pisao za druge izvođače kao što su "Riblja čorba" i Zdravko Čolić, a treći dio sadrži pjesme sa zadnjeg albuma.
"Ova zbirka pjesama prva mi je knjiga. Napisao sam između 200 i 250 pjesama, a zbirka sadrži njih sedamdesetak koje sam po vlastitom izboru odabrao", kazao je Bajaga.
Na kraju je podsjetio da bend u ovom sastavu svira gotovo 30 godina i od šest članova članova benda četiri ih je od samog početka zajedno.
Organizator koncerta Nedžad Podžić kazao je večeras da su krate za koncert koje su puštene u prodaju prije pet ili šest dana gotovo rasprodane, dodajući da je broj karata ograničen.
"Bajaga i Instruktori" posljednji put svirali su u Sarajevu u okviru Sarajevo Music Stagea 7. jula ove godine u Domu mladih kada su oduševili publiku, a očekuje se da će i sutrašnji koncert biti odličan.
Koncerti "Bajage i Instruktora" poslije Sarajeva bit će i u Ljubljani, Makedoniji, Mariboru, a za Novu godinu svirat će na Zlatiboru na otvorenom.