Vijesti
Žuta štampa
Saopštenje Javnog servisa
Samo BHRT može poslati bh. pjesmu na Euroviziju
18.12.2012. 12:00
Izvor: dnevniavaz.ba
Samo BHRT može poslati bh. pjesmu na Euroviziju
Poovdom nedavnih napisa u medijima kako su pojedine TV kuće spremne preuzeti na sebe organizaciju i slanje bh. pjesme na Euroviziju 2013., oglasio se i BHRT saopštenjem kojeg prenosimo u cjelosti:
"Kao što je javnost već upoznata, Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) donio je odluku da BHRT ne učestvuje u Takmičenju za pjesmu Evrovizije 2013. koje će se održati u Malmeu i o tome je izvjestio i EBU čija je punopravna članica.
Iz tog članstva proizilazi pravo BHRT-a, koje nije prenosivo na treća lica, što znači da niko drugi osim BHRT-a ne može donijeti odluku o aktivnom učešću Radiotelevizije Bosne i Hercegovine u Eurosong takmičenju, o načinu organizacije i realizacije izbora pjesme predstavnice BiH odn. BHRT-a.
Poslovodni odbor BHRT-a donio je odluku koja je finalna i izvršna. Teška ali jedina realna.
Inicijative, za koje saznajemo u javnosti o različitim ponudama pripreme i organizacije ili čak nuđenja gotovih rješenja od strane drugih, nažalost, nisu pravovremno niti zvanično stigle na adresu BHRT-a.
Na kraju, ističemo da je zahvaljujući upravo BHRT-u očuvana tradicija prisustva BiH na, u ovom slučaju, muzičkoj sceni Europe i da ta tradicija neće biti prekinuta činjenicom da BHRT nema pjesmu predstavnicu na Eurosongu 2013.
Svi gledatelji i slušatelji programa BHRT-a, BHT1 i BH radija 1 neće bit uskraćeni za jedan od njihovih omiljenih programa jer će BHRT osigurati direktne prijenose obje polufinalne i finalno veče Eurosonga", kaže se u saopštenju.