Vijesti
Žuta štampa
AMUS traži promjenu odluke o neučešću BiH na Eurosongu
24.12.2012. 20:00
Izvor: Mojportal.ba
AMUS traži promjenu odluke o neučešću BiH na Eurosongu
Članovi Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) danas su, reagujući na odluku BHRT-a o neučestvovanju BiH na ovogodišnjem Eurosongu, ocijenili da su muzički autori, pokretačka kreativna snaga BiH, veoma iznenađeni takvom odlukom kojom naša zemlja 2013. godine neće imati reprezenta na ovom takmičenju.
Oni ističu da razlozi mogu biti utemeljeni, može ih biti mnogo, mogu biti i donekle opravdani, ali smatraju da nikako ne smiju biti isključivi i konačni.
Naglašava se da odustajanje nekih zemalja Evrope od učešća u takmičenju također ne smije da bude parametar BiH, jer očigledno je da mi nismo zemlja koja se vodi tuđim parametrima kakvi god oni bili.
"Novaca zapravo nikada nismo imali dovoljno, za novac smo se uvijek snalazili na brilijantne načine. Uspijevali smo to i u najtežim godinama, devedesetih...uspijevali smo uvijek, i vraćali se ponosni, s velikim rezultatima", ističe se u saopćenju.
U AMUS-u su mišljenja da se ovakve odluke donose onda kada se svi profesionalci projekta usaglase i kada svi raspoloživi resursi presuše.
"Nedopustivo je ne obratiti se autorima BiH, jezgri projekta, za mišljenje, savjet, iskustvo. Nedopustivo je zaobići državne institucije za pomoć "državnom projektu", nedopustivo je prekinuti kontinuitet, teško stican godinama, zbog činjenice da "narod teško živi, a mi želimo na EUROSONG"!!! Neće taj novac za EUROSONG nahraniti nikoga, ali je naša kompozicija na svakom ovom takmičenju hranila naše ljude i u BiH i u svijetu mnogo jačim vitaminima nego što se mogu kupiti", dodaje se dalje u saopćenju.
Iz AMUS-a apeluju i traže od čelnih ljudi BHRT-a i projekta "EUROSONG" da ne podvlače stvar i ne zaključuju dosije, te da se ne predaju, kao što se niti jedan autor ili izvođač u našoj zemlji ne bi predao nikada, i da zajedno sa svima koji su izrazili želju da pomognu ponovno pokrenu stvar i da "ne dozvolimo nikome u Evropi da misle da su nas se konačno oslobodili".
"Možemo imati sav novac svijeta, ali ako nemamo dobru pjesmu, nećemo ni tim novcem moći sakriti svoj neuspjeh", zaključuje se u saopćenju.