Vijesti
Žuta štampa
"Djeca" nisu prošla nominaciju za Oskara
04.01.2013. 20:00
Izvor: Dnevni avaz
"Djeca" nisu prošla nominaciju za Oskara
Bh. rediteljka Aida Begić jučer je riješila dilemu - otkrila nam je da njen film "Djeca" nije prošao nominacije za ovogodišnjeg Oskara.
- Dobila sam nezvačinu informaciju o tome da nismo prošli nominacije. Prije glasanja za najbolje filmove većina zemalja uloži ozbiljna sredstva na promociju. Kako je kod nas kriza i situacija u kulturi veoma je loša, mi nismo mogli učiniti mnogo - govori Begić te ističe da je vijest koja je stigla iz Holivuda nije razočarala.
Dodjela Oskara jedan je od najvećih svjetskih događaja, a i za Bosnu i Hercegovinu od velike je važnosti jer svake godine Udruženje filmskih radnika BiH izabere i našeg predstavnika koji ulazi u konkurenciju za nominaciju.
Za 2012. godinu to je bio drugi igrani film uspješne bh. rediteljke "Djeca", koji je svoju svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu. Potom se nakon prikazivanja pred sarajevskom publikom otisnuo u svijet i još je njegova promocija aktuelna.
Ususret 85. dodjeli Oskara, koja će biti održana 24. februara u Kodak teatru u Los Anđelesu, Američka akademija filmskih umjetnosti i nauke već ranije je najavila da će objava nominacija umjesto 15. biti 10. januara. Međutim, nova vijest je da bi to Akademija mogla učiniti i ranije, jer je zabrinuta da će usljed problema s novim sistemom za elektronsko glasanje odziv birača, članova Akademije koji glasanjem odlučuje koji će filmovi biti nominirani, biti mali.
Navodno su pojedini članovi Akademije izjavili da su imali teškoća da pristupe sistemu za glasanje putem interneta te su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da sistem bude "hakiran". Od ove godine članovi Akademije, kojih ima oko 6.000, mogu glasati putem interneta ili pošte, što bi im trebalo ostaviti više vremena da pogledaju nominirane filmove.

Pamtit ćemo Kan
- Prošla godina bila je veoma uspješna za mene i ekipu filma "Djeca". Nagradom u zvaničnoj selekciji Kanskog festivala "Un Certain Regard" ostvarili smo jedan od najvećih uspjeha u historiji bh. kinematografije, tako da ću prošlu godinu uvijek rado pamtiti - naglašava Begić.