Vijesti
Žuta štampa
Pjevačica 20 godina na sceni
Vanna: Za dobre pare sve je moguće pa i da se i ET ponovo okupi
18.02.2013. 12:00
Izvor: dnevniavaz.ba
Vanna: Za dobre pare sve je moguće pa i da se i ET ponovo okupi
Hrvatska pjevačica Ivana Vrdoljak, poznatija pod umjetničkim imenom Vanna, objavila je početkom februra DVD i CD sa slavljeničkog koncerta u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski" koji je održan krajem 2011. godine. S njom smo se sreli prije nekoliko dana, kada je zbog gostovanja na koncertu Nine Badrić u Zetri posjetila Sarajevo. Inače, Vanna je redovan gost kluba "Coloseum", u kojem se godinama susreće sa svojim vjernijim fanovima iz bh. prijestonice.
Govor razuma
DVD i CD "Vanna - 20 godina zajedno" nisu bili u planu, ali su se ipak desili. Šta je prevagnulo?
- Već sam imala dva albuma snimljena uživo u "Lisinskom" i ovaj, treći koncert naravno da smo snimali na profesionalnom nivou. Kada sam poslušala kako sve to zvuči, pristala sam da i on bude objavljen tako da se trenutno bavim njegovom promocijom.
Sa ponosom govorite o koncertima u "Lisinskom".
- Da. To su za mene tri velika koncerta koja su se događala u razmacima od pet- šest godina. Fenomenalno. Također, velika želja ispunila mi se i 2001. godine, kada sam učestvovala na Eurosongu u Kopenhagenu. Nisam ostvarila veliki uspjeh, ali je bilo dobro za mene da sam uopće i otišla na to takmičenje. Zadovoljila sam želju koja mi se nakon toga više nikada nije javila. Bila sam, vidjela i potpuno to skinula s vrata.
Dakle, definitivno ste se oprostili od tog takmičenja.
- Eurosong je nepošten, jer gledaoci kraj malih ekrana imaju pravo čuti pjesmu samo jednom. Neko ko se meni sviđa, recimo, uopće ne prođe u finale, a neka zezancija, kako što su bile babe iz Rusije, ostvari sjajne rezultate. To je sve skupa čista lutrija i pozdravljam odluku BHRT-a da ove godine ne šalje nikoga iz BiH u Švedsku. Razum progovara.
Šta prognozirate klapi koja će predstavljati Hrvatsku?
- O klapama se malo piše, malo ih je u medijima, ali su u narodu veoma poznate, stalno nastupaju, ima ih desetak. Ne možete ih razlikovati po bogzna čemu, ali svaka prolazi i rado se sluša. Drago mi je da Hrvatsku predstavlja neko ko zaista jeste odraz stanja u zemlji, a ljudi to zaista vole.
Nove pjesme
Vratimo se na Vašu karijeru. Još je aktuelan album "Sjaj", pripremate li nešto novo?
- Ovih dana ponovo ulazim u studio i, poznavajući sebe i svoje saradnike, vjerujem da ću snimiti ne jedan nego više singlova.
Je li novi CD na pomolu?
- Više ne vjerujem u smisao objavljivanja albuma. Recimo, "Sjaj" nije u vlasništvu nijedne diskografske kuće, ja sam vlasnik svega, jedino sam imala distributera "Croatia Records". To je neunosan biznis. S ET-om imam tri albuma, a solo sam ih snimila šest. Sada bih više voljela da publika prvo prihvati singlove i da ih na kraju samo spojim u jedan CD.
Spomenuli ste ET, elektro-dens bend s kojim ste startali početkom devedesetih. Kakve su šanse da se ponovo okupite?
- Za dobre pare sve je moguće, ali momci nisu, moram priznati, u nekim dobrim odnosima. Bit će da bi ih samo dobra lova spojila. Što se mene tiče, bila bi to dobra fora, volim bend i znam da bi se mnogi obradovali.
U tom bendu nastala je i pjesma koja je obilježila Vašu karijeru "Tek je 12 sati".
- Istina. Nisam održala nijedan koncert a da je nisam otpjevala. Imala sam sreću da kao 23-godišnjakinja budem koautor hita, koji ničim poslije nisam uspjela zasjeniti. No, moram priznati da ta pjesma više znači mojoj generaciji, a nešto manje mlađima, koji svakako dolaze na moje koncerte.
Nezaobilazni ćevapi
Priželjkujete li veći koncert u BiH?
- Još od 1998. u Sarajevo dolazim svake godine, ali su to nekako uvijek klupske svirke. Naravno da bih voljela da naredni put bude možda u Domu mladih ili Skenderiji. Trebala bih se malo proširiti i vjerujem da ću uskoro nešto više poraditi na toj ideji. Zanimljivo je da, kad god dođem, čak i ljeti, po vrućini od 40 stepeni, završim na ćevapima.
Priznanje Toši Proeskom
Šta Vas ispunjava?
- Volim izvođačima koje smatram izuzetnim, kazati to u lice. Drago mi je što sam uspjela to reći Toši Proeskom. Prilikom jednog susreta rekla sam da je genijalan i zaista mislim da je on jedan od najznačajnijih interpretatora na ovim prostorima u posljednje vrijeme. Maya Sar je, također, vrsna interpretatorica.
Suprug, sin i kćerka
Uporedo s karijerom vodite miran porodični život. U braku ste s Andrijom Vrdoljakom, sinom poznatog reditelja Antuna Vrdoljaka, i majka ste dvoje djece.
- Da i to su moje titule. Već 15 godina u braku sa jednim čovjekom, što je danas veliki uspjeh. Imamo 15-godišnjeg sina Luku i 11-godišnju kćerku Janu i svi smo veoma sretni.