Vijesti
Žuta štampa
Uoči nastupa u Sarajevu
Tereza Kesovija: Godine mi ništa ne znače
23.02.2013. 14:00
Izvor: dnevniavaz.ba
Tereza Kesovija: Godine mi ništa ne znače
Tereza Kesovija preksinoć se vratila s odmora iz Marakeša i sada se priprema za koncert "Tri dive", koji će 8. marta u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru održati s Gabi Novak i Radojkom Šverko. Interes za koncert je veliki, tako da su već sve ulaznice rasprodate.
- Više bih voljela da sam sama, ali svaki koncert je interesantan sam po sebi - kaže Kesovija.
Velike pjevačice su muzički projekt "Tri dive" predstavile u Dubrovniku, Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu i oduševile su publiku.
Novac i slava
Iako ima 75 godina, Tereza i ne pomišlja na povlačenje.
- Šarl Azanvur (Charles Aznavour) ima 88 godina i on još nastupa. Moj prijatelj i kolega Serž Lama (Serge) proslavio je nedavno 70. rođenadan i održao je šest koncerta u pariškoj Olimpiji - govori nam Kesovija.
Priča nam da joj se često obraćaju mladi ljudi riječima: "Voljeli bismo pjevati kao Vi".. Kad ih upitam zašto, odgovaraju: "Da budemo poznati i da imamo novca". Onda bi im ja preporučila da ni ne počinju. Ako im je to cilj, ne mogu uspjeti - naglašava velika pjevačica.
Tereza je bila na jednom od nedavnih koncerata Šerža Lame u Olimpiji i ne krije svoje oduševljenje kompletnim ugođajem u čuvenoj dvorani, u kojoj je i sama nekoliko puta imala koncerte.
- Sad kada sam bila u Olimpiji, ispred mene su sjedili Alen Delon (Alain), Anuk Eme, Nana Muskuri (Mouskouri)... Delon mi je kazao da mu je drago što me upoznao i poljubio mi je ruku. Lijepo se čovjek osjeća u tom kulturnom svijetu - ističe Kesovija.
Gost u publici
Žao joj je što na našim prostorima nije običaj da kolege jedni drugima dolaze na koncerte.
- Od zvijezda iz BiH, jedino je Hanka Paldum bila na svakom mom koncertu, a i ja na njenom. To je poštovanje i to je lijepo. Recimo, moj Emir Hadžihafizbegović koji je nedavno imao premijeru u Osijeku, pozvao me je da budem njegov gost u publici. On je moj prijatelj i ja ga volim. To je čovjek koji je sa svojom suprugom Aidom meni došao u Olimpiju na koncert. To čovjek ne može i ne smije zaboraviti - naglašava Kesovija.
Uzajamna ljubav
Tereza Kesovija raduje se svakom dolasku u Sarajevo. U bh. prijestonicu dolazila je i u vrijeme opsade.
- Lijepo je kad neko spominje Sarajevo kao grad i narod koji je pomogao Dubrovniku u početku opsade, i normalno je da se pomogne Sarajevu u njegovim najtežim danima. To je ljubav koja ljude povezuje stoljećima - kaže Kesovija.