Vijesti
Žuta štampa
Muzičar na turneji "Šampanjac za Cigane"
Brega ponovo u čuvenoj sidnejskoj dvorani "Opera House"
07.03.2013. 12:00
Izvor: dnevniavaz.ba
Brega ponovo u čuvenoj sidnejskoj dvorani "Opera House"
Goran Bregović prekjučer je iz Sarajeva otputovao u pravcu Australije gdje sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane" u petak počinje promotivnu turneju novog albuma "Šampanjac za Cigane". Prije toga, na aerodromu je dočekao suprugu Dženanu i njihove tri kćerke koje su iz Pariza stigle u Sarajevo, gdje će provesti nekoliko slobodnih dana.
Brega će prvi koncert na turneji održati 8. marta u sidnejskom "Opera Houseu", što neće biti njegovo prvo gostovanje u ovoj čuvenoj dvorani.
U Adelaideu će muzička zvijezda svjetskog glasa nastupiti 11. i 12. marta, dok će publika u Brizbejnu i Melburnu, također, imati priliku čuti nove Bregovićeve numere.
I Novi Zeland kao i Hong Kong upisani su u Bregin martovski kalendar nastupa, a on se u Sarajevo vraća 26. marta. Već izvjesno vrijeme bh. prijestonica je prva Bregina adresa, gdje je opremio studio i angažirao asistente te priprema svoje nove muzičke projekte. Bregović operu "Orfej" radi punom parom, nakon što je prije više od godinu dobio porudžbinu od nekoliko evropskih opera.
Festival u Briselu
Bregović će biti "headliner" Balkan Trafik Festivala, koji će u Briselu biti održan od 17. do 21. aprila.
Program Festivala obuhvata različite muzičke žanrove, uključujući lokalne tradicije zemalja Balkana i Mediterana, folk muziku, rok i džez, i na njemu će, osim Bregovića, od bh. umjetnika nastupiti i Damir Imamović i njegov bend "Sevdah Takht".