Vijesti
Žuta štampa
Selma Adžem, nova muzička zvijezda iz BiH
Bosanka osvaja Britaniju
18.06.2013. 12:00
Izvor: dnevniavaz.ba
Bosanka osvaja Britaniju
Nova zvijezda iz Bosne i Hercegovine osvaja Veliku Britaniju. Ovog puta nije riječ o nekom fudbaleru koji treba potpisati za Mančester siti ili Arsenal, već o muzičkom talentu Selmi Adžem, mladoj umjetnici iz Goražda, koja je tokom agresije na našu zemlju bila prisiljena napustiti državu.
U pripremi CD
Selma se prvo s porodicom nastanila u Salcburgu, gdje je završila muzičku školu "Muzikum Salzburg" i postala najmlađa solistica u Austriji. Od 2010. godine živi u Britaniji, gdje je upoznala svog momka, Austrijanca Džonija Ertla (Johnny), kapitena Portsmuta.
Selma i Džoni početkom sedmice stigli su u BiH. Odmah po dolasku u Sarajevu, posjetili su redakciju "Dnevnog avaza".
- U Londonu imam bend "The Sound", koji čine talentirani muzičari iz Engleske koji vole istu muziku kao i ja. U bendu su mi, osim dečka Džonija, sve sami Englezi. Pripremamo svoj prvi CD "Special To Me", na kojem će se naći 12 naših pjesama - kazala je Adžem.
Osim pjesama na engleskom jeziku, na novom CD-u naći će se i dvije obrade pjesama Dine Merlina "Lelo" i "Sve je laž", kojima je proteklih mjeseci na YouTubeu osvojila srca mnogih Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta.
- Veliki sam ljubitelj pjesama Dine Merlina, odrasla sam uz tu muziku. S Merlinom sam se upoznala i oduševila sam se njegovom velikom podrškom i interesiranjem za moj rad. Dao mi je mnogo dobrih savjeta, što će meni, kao mladom autoru, biti korisno u budućnosti - kaže Adžem.
Kako nam je kazala ova mlada autorica, Britanci su oduševljeni našom muzikom zato što je ona drugačija, mada ne znaju mnogo o BiH.
Odbila Austriju
- Kada zapjevamo na bosanskom jeziku, ljudi nakon toga žele više saznati o našoj zemlji. To je i moj cilj, jer je BiH moj dom kojim se iz srca ponosim i uvijek se rado vraćam. U novoj pjesmi koju pripremamo, spomenut ćemo Sarajevo, a u spotu će se pojaviti neki kadrovi iz glavnog grada BiH - kazala je Adžem.
Nastup na Eurosongu njena je neostvarena želja. Kako kaže, imala je ponudu da predstavlja Austriju, ali to je odbila jer jedina zemlja koju bi od srca predstavljala samo je njena BiH.
- Ko zna, možda mi se jednog dana i ta želja ostvari - dodala je Adžem.
Pola Bosanac
- Džoni je autor dijela mojih pjesama. Bosanski još uči od mene, mojih roditelja i familije. Vezan je uz BiH, strašno voli burek, ćevape... On sam za sebe kaže da je pola Bosanac, a pola Austrijanac - kazala je kroz smijeh Adžem.
Ertl o Džeki i Begoviću
Ertl je u razgovoru za "Avaz" kazao da voli Bosnu, ali i da prati našu reprezentaciju, kao i Edina Džeku.
- Pratimo reprezentaciju BiH, koja iz dana u dan napreduje i sguran sam da će igrati na SP-u u Brazilu - kazao je Ertl, koji je dodao da, osim Džeke, poštuje i Begovića, koji je vrlo cijenjen u Engleskoj.