Vijesti
Žuta štampa
Branimir Johnny Štulić tuži srpske izdavače, a sprema se tužiti i Croatia Records
09.07.2013. 12:00
Izvor: 24sata.info
Branimir Johnny Štulić tuži srpske izdavače, a sprema se tužiti i Croatia Records
Branimir Johnny Štulić ponovo je na naslovnicama portala u regiji i to zahvaljujući tužbi prema jednoj srpskoj izdavačkoj firmi.
Naime, prema pisanju B92, Štulić od izdavača "Plato buks" traži isplatu od najmanje 75.000 eura zato što su klasike antičke književnosti, koje je on preveo na srpski prije tri godine, prodavali bez njegova ovlaštenja, tačnije, da su bez njegove dozvole više puta ponovo štampali izdanja.
Muzičar tvrdi da je na taj način nedozvoljeno distribuiran komplet od 14 knjiga i dva CD-a, prvobitno objavljen 2010. godine uz dogovorenu nakladu od 1000 primjeraka. Prodato je puno više od toga, a i dijelovi su prodavani pojedinačno, što također nije bilo dogovoreno, i to su razlozi zbog kojih traži spomenuti iznos.
"Budući da je ugovor važeći samo za 1000 kompleta, potražujem kao autor 50.000 eura za druge dvije tiraže, iako to uopće nije cijena tiraže, budući da se radilo o simboličnom činu i kulturnoj akciji, plus nadoknada štete (promocija od 25.000 eura na moj račun), kao i cjelokupan iznos od druge dvije ilegalne tiraže (sljedećih 25.000 eura). Također, hitnu obustavu prodaje knjiga, kao i vraćanje moje pripreme za štampu”, stoji u Štulićevoj izjavi sudu.
Suđenje je ovog ponedjeljka po četvrti put odgođeno iz "nepoznatih razloga", a novi je datum zakazan u novembru.
B92 piše da se Štulić sprema podići još jednu tužbu, protiv Croatia Recordsa (bivšeg Jugotona) zbog neovlaštenog objavljivanja njegovih radova od 1985. godine do danas. Tražit će minimalno 50.000 eura. -