Vijesti
Žuta štampa
Zdravko Čolić za "Dnevni avaz" otkriva sve o novom albumu
Pjevam o ljepoti sarajevskih žena
12.12.2013. 12:00
Izvor: avaz.ba
Pjevam o ljepoti sarajevskih žena
Novi album Zdravka Čolića pod nazivom "Vatra i barut" sutra će biti objavljen pod markicom "City Recordsa", a tokom vikenda naći će se u prodaji u cijelom regionu. Nestrpljenje Čoline publike je veliko, a doseglo je maksimum nakon što je nedavno objelodanjen singl "Što ti dadoh", koji je za samo nekoliko dana zabilježio skoro 500.000 pregleda na YouTubeu. Za ovu numeru Čola je snimio i spot, koji će se uskoro početi emitirati.
U ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz", vođenom u Beču nakon sjajnog koncerta, Čola je po prvi put detaljno govorio o svemu šta se sve nalazi na njegovom četrnaestom studijskom albumu, otkrio nam je svoje favorit numere kao i dijelove tekstova pojedinih pjesama te kako su nastajale.
Moderna sevdalinka
- Ploča sadrži dvanaest pjesama. Većinu tekstova pisali su Momčilo Bajagić Bajaga i Marina Tucaković, uz neko moje učešće - rekao nam je Čola.
Od tih dvanaest, publika je već čula jednu pjesmu. "Što ti dadoh" postao je hit na prvu.
- Jeste. To je moderna sevdalinka, koja malo vuče na šlager. Nisam to odavno pjevao. Vidim da je raja voli. A i "Sarajevo" je ta vrsta, samo što je življa. "Što ti dadoh" napisala je Antonija Šola iz Zagreba, koja je zajedno s Marselom Benzonom i kompozitorica ove numere. Aranžman i produkciju potpisuje Nikša Bratoš.
Među kompozitorima su i Maya Sar, ima lijepa balada s Vlatkom Stefanovskim "Zar se nismo shvatili". Tu je i Bruno Kovačić, ostalo je moje. Na albumu je devet mojih stvari.
Jeste li i na jednom ranijem albumu imali toliko svojih kompozicija?
- I na "Okanom" sam imao devet svojih pjesama. Ja ne težim da komponiram pjesme, ali vjerujte mi da je teško doći do kvalitetnih pjesama. Ono što uzmem od drugih kompozitora mora biti malo drugačije. Ima tu sigurno nekoliko hitova.
Šta otvara album?
- "Esma" otvara ploču. To je neka moja ideja koju sam sanjao preko noći. Probudim se i... To je stara priča, svi nešto sanjaju i to je hit, ali je stvarno tako bilo. Dakle, probudim se, siđem u sobu, uzmem gitaru i napravim to za 15 minuta. Čak mi taj tekst izađe: "Kakva je to pjesma što se čuje svuda, s neba mjesečina obasjava put. Kakva je to pjesma što je pjeva Esma, za njom ja sam lud..."
Šta je s naslovnom numerom?
- Zanimljiva je. To je moja etnopjesma "Vatra i barut". I na njoj gostuje Vlatko Stefanovski. To je veoma zanimljivo. Volim jednu moju pjesmu koja se zove "Opušteno skroz". To je Bajagin tekst, ali je kao neki rege. Ima veselih pjesama.
Ni na jednom albumu ne zaboravljate Sarajevo.
- Prisutan si u tom mentalitetu. Mentalno si prisutan i u komponiranju i u tom izražavanju, a ovdje se to očito vidi. I kod "Esme" i kod "Sarajeva" i moguće čak i kod numere "Ne govori mi da me više ne voliš".
Što se "Sarajeva" tiče, tekst ide, otprilike, ovako: "Prošao sam pola svijeta, vidio sam svaki put, nema voća, nema cvijeća da postoji uzalud. Pitao sam gdje da idem, vodila me sudbina, rekli su mi gledaj tamo sjaji među brdima...".
Pa ona ide citat Duška Trifunovića: "... Od čega se to sija, od dragih imena, sija od ljepote sarajevskih žena", i onda ide šlagvort Olimpijskih igara 1984.
Potom ide: "Neka, neka, sipaj meke... sutra ćemo vadit fleke". To je pjesma o sarajevskim ženama, o tom meraku, rakiji... Ima nešto svjetsko u toj pjesmi.
Bosanski prizvuk
Spomenuli ste i "Ne govori mi da me više ne voliš".
- To je pjesma koju sam ja zvao "Grčkom", zato što sam prije šest-sedam godina bio inspirisan Grčkom. Profulili smo i prošli album s tom pjesmom. Sve je to vuklo na neki grčki tekst i na kraju napravimo normalni ljubavni tekst, ali je urađeno sa tamburicama tako da ima taj neki balkanski prizvuk, čak i taj naš prizvuk bosanski.
Uskoro će publika u svojim rukama imati "Vatru i barut". Da li ćete ga promovirati u Sarajevu?
- Naravno. Volio bih da upriličim manju promociju za medije i prijatelje. Da slušamo pjesme i da se lijepo družimo.
Spot u Riju
Pjesma "Rio" lijepo se uklopila sa Svjetskim nogometnim prvenstvom u Brazilu.
- Da. A BiH prvu utakmicu igra u Riju. I pjesma je odmah aktuelna. Otišao bih odmah u Rio i napravio bih spot. Možda odemo u martu i snimimo najjednostavniji spot. I to ćemo pustiti prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu.
To je normalna ljubavna priča, s tim da se sada uvezuje i fudbalska priča. Neko će doći tamo ne samo zbog fudbala već i zbog provoda. Pjesma je funkcionalna i dobra je pogotovo sada za BiH i Hrvatsku. A i ostali će voljeti da je čuju.
Pape može dobiti Argentinu
Pratili ste izvlačenje grupa za Svjetsko prvenstvo u Brazilu?
- Jesam. Bit će možda s Nigerijom malo problema, Iran ne mislim da nam može napraviti veće poteškoće. Moguće da Bosna može dobiti i Argentinu, jer nekako je to veliki izazov. Pripremit će Pape ekipu. Pape zna to, prolazio je on neke južne amerike.
Što se Hrvatske tiče, mislim da prijeti opasnost od Meksika, računajući da Brazil mora proći. Meksiko je ekipa koja se dobro pripremi na visini.