Vijesti
Žuta štampa
Članovi "Crvene jabuke" prije 28 godina stradali putujući na koncert
Aljoša Buha - Dražen Ričl, vrijeme prolazi, ali zaborava nema
20.09.2014. 12:00
Izvor: avaz.ba
Aljoša Buha - Dražen Ričl, vrijeme prolazi, ali zaborava nema
Vijest o saobraćajnoj nesreći članova grupe „Crvena jabuka" 18. septembra 1986. godine šokirala je jugoslavensku javnost i 28. godina kasnije mnogima se ledi krv u žilama na pomisao da su tog kobnog dana stradali 25-godišnji basista Aljoša Buha i godinu mlađi pjevač Dražen Ričl, poznat i kao Zijo ili Para.
Koncert sjećanja
U nesreći koja se desila na putu prema Jablanici, kada su članovi sarajevskog benda krenuli na koncert zakazan u Mostaru, Buha je poginuo na licu mjesta, dok je Ričl zbog teških povreda helikopterom prebačen u beogradsku VMA. Bio je u komi do 1. oktobra, kada je preminuo.
Bilo je to vrijeme, nakon objavljivanja prvog albuma pod nazivom „Crvena jabuka" u martu 1986. godine, kada je bend trebao krenuti na svoju prvu i nikad održanu turneju. Umjesto toga, u čast i sjećanje na poginule drugove 13. oktobra u sarajevskoj Skenderiji održan je koncert „Pjesma za Crvenu jabuku" na kojem su nastupile njihove kolege muzičari.
Crni datum upisan je u muzičku enciklopediju bivše države, a mjesto stradanja obilježeno je tek 2009. godine, kada je na njemu postavljena mramorna spomen-ploča u obliku jabuke.
Buha se muzikom počeo baviti u djetinjstvu, kao gimnazijalac imao je svoj bend s kojim je redovno zabavljao svoje sugrađane. Kasnije, za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, postao je član benda "Flota", a nakon toga prelazi u grupu "Kongres". "Crvenoj jabuci" pridružio se u godini njenog osnivanja, krajem avgusta 1985. U rodnom gradu Aljoša je sahranjen uz svoju majku na groblju u Crkvicama.
Jeziva priča
Osim što je bio vrstan muzičar, Buha je pisao pjesme, bio je prevodilac i stalni saradnik 3. programa Radio Sarajevo. Za kratko vrijeme svog života ostavio je veliki trag, a njegovi prijatelji i fanovi željeli su sačuvati od zaborava i zgradu u kojoj je živio s porodicom u Zenici pa su kao članovi u ime Udruženja građana „Urban klub 07" na njoj postavili spomen-ploču.
S pločama ili ne, jeziva priča u kojoj su članovi mladog sarajevskog benda Buha, Ričl i Zlatan Arslanagić na put krenuli Zlajinim Fićom i u njemu stradali, a pored mjesta događaja, ne znajući o kome se radi, prošli su Golfom bubnjar Darko Jelčić Cunja i Dražen Žerić Žera. Cunja i Žera stigli su u Mostar, a za njima je stigla samo tužna vijest.
Doći ću kasno
Dvije sedmice nakon nesreće preminuo je Dražen Ričl i iza sebe ostavio još veću tugu. I danas se prepričava kako je po polasku na put na ploči u obliku jabuke ostavio poruku majci u kojoj je pisalo: „Zijo u Mostaru. Doći ću kasno". Rođen je i umro u isto vrijeme, u 19 sati i 15 minuta. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare, a ispratile su ga desetine hiljada ljudi.