Vijesti
Žuta štampa
Nakon što su najavljeni koncerti u Beogradu, Zagrebu i Novom Sadu
Kašljević: Tužan sam što „Indexi i prijatelji“ neće biti održani i u Sarajevu
04.09.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
Kašljević: Tužan sam što „Indexi i prijatelji“ neće biti održani i u Sarajevu
„Indexi i prijatelji“, muzički projekt koji se pred rasprodatim dvoranama od 2007. godine održava u gradovima regiona u znak sjećanja na veliku bh. grupu „Indexi“, krajem ovog i početkom narednog mjeseca moći će vidjeti publika u Beogradu, Zagrebu i Novom Sadu.
Nakon najave ovih koncerata nije bio mali broj onih koji su se zapitali zbog čega koncert „Indexi i prijetelji“ neće biti održan u rodnom gradu Davorina Popovića, Bode Kovačevića, Đorđa Kisića...
Omaž grupi
Autor i producent ovog projekta Tomislav Kašljević uvijek je isticao da su „Indexi i prijatelji“ omaž velikoj grupi i doprinos u očuvanju brenda i imena, prema mnogima, najveće grupe s prostora bivše Jugoslavije.
Na koncertima „Indexi i prijatelji“ pjevali su Arsen Dedić, Vlatko Stefanovski, Halid Bešlić, Hari Mata Hari, Aki Rahimovski, Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa, Massimo Savić, Goran Karan, Seid Memić Vajta, Boris Novković i brojni drugi.
Svirali su nekadašnji članovi kultne grupe Fadil Redžić, Ranko Rihtman, Neno Jurin, Ismet Arnautalić, Kornelije Kovač, Peco Petej, Miroslav Šaranović...
Kašljević ne krije da je tužan što ove godine Sarajevo nije na listi turneje, ali i otvoreno kaže da mu je već pomalo muka objašnjavati i odgovarati na pitanje zašto baš on radi taj projekt.
- Moja filozofija je jednostavna – podsjećanje na vrijednost benda i brenda „Indexi“. I zaista bih volio „Indexe i prijatelje“ svake godine organizirati u Sarajevu – govori ovaj Zeničanin sa zagrebačkom adresom.
Opus i ljudi
Na svaki od ovih koncerata stigne najmanje 25 muzičara sa svih strana svijeta.
- Kao da bi se oni svi odazvali i podržali projekt da to nije nivo koji priliči velikim „Indexima“. Neki, vjerovatno, misle da su u igri veliki novci, ali istina je da tu nema honorara, već samo troškovi – ističe Kašljević.
Kašljević: Tu nema honorara, samo troškovi
Na koncu poručuje da je nemoguće manipulirati ljudima kao što su Fadil Redžić, Peco Petej, Miroslav Šaranović, Neno Jurin...
- Oni su sretni što mogu doživjeti tu priču. Meni mnogo znači kada Fadil iz Amerike dođe na svaki od koncerata. Nisam bitan ja, bitan je opus „Indexa“ i ljudi koji su svirali u toj grupi – poručuje Kašljević.
Na raspolaganju sam
- Spreman sam organizirati koncert u Sarajevu i na raspolaganju sam. Ako neko pokaže interes, Dom mladih, BKC, Grad, bilo ko drugi, tu sam. Smatram da je veoma važno na pravi način čuvati uspomenu na bh. velikane iz svijeta muzike, sporta, književnosti... - kaže Tomislav Kašljević.
Na koncertima „Indexi i prijatelji“ pjevali su Arsen Dedić, Vlatko Stefanovski, Halid Bešlić, Hari Mata Hari, Aki Rahimovski, Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa...