Vijesti
Žuta štampa
Frontmen Aleksandar Čović sprema monografiju
25 godina grupe "Regina" pretočeno u knjigu
11.11.2015. 12:00
Izvor: avaz.ba
25 godina grupe "Regina" pretočeno u knjigu
Grupa „Regina“ ljetos je velikim koncertom u Sarajevu proslavila 25 godina postojanja. Odmah nakon toga spontano se rodila ideja o pisanju monografije u kojoj će biti sadržan presjek postojanja „Regine“ na sceni od 90-ih godina prošlog stoljeća do danas. Na ideju je došao Aleksandar Čović, frontmen grupe.
Uskoro promocija
- Monografija će biti ilustrovana fotografijama s nastupa, a u njihovom prikupljanju pomogli su nam i naši fanovi. Dobili smo dosta fotografija, jer smo ih, nažalost, dosta pogubili. Kada smo počeli u Sarajevu, imali smo mnogo sjajnih fotki, da bi tokom ratnih dešavanja, kada su nam se i životi istumbali, one jednostavno nestale. Trebalo je dosta vremena da se prikupe. Plan je, a to će se desiti, da krajem novembra ili početkom decembra imamo promociju monografije i to prvo u Sarajevu - otkriva Čović.
Muzičar govori da se, kada se upustio u proces pisanja knjige, prvobitno javio strah jer je smatrao da nema dovoljno zanimljivih stvari koje bi napisao. No, ubrzo je shvatio da će biti teško obuhvatiti sve.
- Bend smo koji je imao malo drugačiju karijeru od ostalih. Kad smo krenuli 1990. godine, u Sarajevu smo bili veoma popularni. Potom se desio rat pa razlaz, pa moja karijera u Beogradu, pa ponovo okupljanje. Bit će to jedan presjek kroz naše živote prethodnih godina. Neizostavan je i nastup kao predgrupa „Rolling Stonesima“ i nastup na Evroviziji. Trudio sam se da ne zadirem previše u privatnost, jer mi nismo starlete koje pišu o privatnim dogodovštinama. Prosto je to priča o našoj karijeri i naši životi iz našeg ugla - navodi Čović te dodaje da se o nazivu knjige još dvoumi.
Nove pjesme
Uporedo sa završavanjem monografije „Regina“ privodi kraju i miksanje pjesama i videa sa sarajevskog rođendanskog koncerta, koji će promovirati u bh. glavnom gradu isti dan kada i monografiju.
- Želja mi je da to sve promoviramo isti dan. Potrudit ću se da sve na vrijeme završimo da bi priča o 25 godina našeg postojanja bila zaokružena. Radujem se ovoj promociji, kako DVD-a tako i knjige. Također, radimo na nekoliko novih pjesama. Sigurno će uskoro biti nešto gotovo, razmišljamo i o nekom duetu. Desila se opet jedna pjesma koja zahtijeva duet. Sada smo u fazi kada razmišljamo ko je prava osoba koja bi to izvela s nama - otkriva Čović.
Sviramo stalno
Pred članovima „Regine“ su do kraja ove godine brojni nastupi u regionu i inozemstvu.
- Već ovog mjeseca imamo gostovanje u Rusiji, a potom dogovoreni nastupi u Srbiji. Uglavnom sviramo i nastupamo stalno - govori Čović.