Vijesti
Žuta štampa
Ponekad kažu: "Lako je Halidu, otpjeva stih i bude hit, nije to tako"
27.10.2016. 14:00
Izvor: Avaz.ba
Ponekad kažu: "Lako je Halidu, otpjeva stih i bude hit, nije to tako"
Lijepim oktobarskim danima legenda narodne muzike Halid Bešlić ne može odoljeti pa smo ga tako telefonskim pozivom zatekli na imanju njegovog prijatelja na Romaniji.

Raspoložen kao i obično, Bešlić je za „Dnevni avaz“ govorio i o velikim koncertima koje je zakazao krajem godine u Beogradu i Zagrebu, o novom albumu, ali i o unucima Lamiji i Belminu Kanu.

- Evo me na Romaniji, moj prijatelj Boban posijao je krompir na tristo dunuma, baš na onoj lokaciji na kojoj sam snimao spot za pjesmu „Romanija“. Upravo vade krompir. Gledam ih i pomalo bodrim – rekao je Bešlić na početku razgovora.

Uvježban bend

Bešlić je zakazao solistički koncert 3. decembra u Sava centru u Beogradu, a 17. decembra vraća se u prestižnu zagrebačku dvoranu „Vatroslav Lisinski“, koju je prošle godine rasprodao dvije večeri zaredom.

- Ako bude bilo potrebe, bit će po dva koncerta i u Zagrebu i u Beogradu. U „Lisinskom“ sam imao koncert prošle godine, u Beogradu sam bio u Areni 2013. godine. Nedavno sam pjevao u Kombank areni, kada je obilježeno 25 godina od smrti Tome Zdravkovića. Bilo je odlično, prva liga. Taman smo malo zagrijali atmosferu za moj solistički koncert u decembru – govori Bešlić.

U narednim danima muzička zvijezda putuje u Beograd jer, kako kaže, ništa ne želi prepustiti slučaju.

- Krenuli smo s reklamama, ulaznice se dobro prodaju. Organizacija ide po planu, i u Beogradu i u Zagrebu radi moja ekipa. Drago mi je zbog ta dva dana dobre muzike i stalo mi je da se sve dobro odradi. Imam uvježban bend, samo još da ga pojačamo s nekoliko instrumenata, nema potrebe da nešto posebno vježbamo – ističe vlasnik brojnih hitova.

Bešlić dodaje i da ga pomalo nervira što mnogi olako shvataju njegove uspjehe i posmatraju ih kao sasvim očekivane. Tvrdi da nije lako naći dobru pjesmu, otpjevati je i napuniti dvoranu bilo gdje.

Velika stvar

- Kad Halid napuni dvorane i stadione, to se tretira kao normalno. To me pomalo iritira. Kada ja napunim, onda je to normalno, očekivano, a kada drugi napune, e to je nešto drugo. Čujem ponekad kažu: „Ma, lako je Halidu, on otpjeva stih i to bude hit“. Nije to tako, bitno je naći pjesmu, znati je procijeniti... Velika je stvar imati „Lisinski“ i Sava centar, to su dva muzička hrama, tu ne može svako pjevati. Treba se imati vrijednost da se pjeva u njima i da se one napune. Ne gledam to tako kao da se moj uspjeh podrazumijeva. Volim da svaki novi uspjeh bude novi uspjeh – iskren je Bešlić.

Na kraju dodaje i da je odabrao pjesme za novi album, te da će ih biti osam.

- Na prošlom albumu sam ih imao jedanaest i mislim da to nije kako treba. Osam pjesama je optimalno. Toliko se može slušati da ne dosadi – zaključuje zvijezda.
Ne slavim rođendane

Zajedno s hrvatskom pjevačicom Ninom Badrić 19. novembra Halid Bešlić nastupit će u Minhenu. Dan kasnije napunit će 63 godine, a na naše pitanje hoće li rođendan proslaviti u Njemačkoj, Bešlić odgovara da na taj dan nikada previše nije obraćao pažnju.

- Ne slavim rođendane otkako sam prešao pedesetu. Šalim se, nisam nikada slavio, nije bio običaj. Unuci, blizanci Lamija i Belmin Kan, slave obavezno i to je druga i prava priča. Inače, svi smo aktivni oko njih. Dvoje djece mnogo je teže odgajati nego jedno - govori Bešlić.