Vijesti
Žuta štampa
Nevjerovatna sudbina
Toma mahmuran napisao najveći hit svih vremena: Ovako je nastala Silvanina pjesma "Noćas mi srce pati"
23.12.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Toma mahmuran napisao najveći hit svih vremena: Ovako je nastala Silvanina pjesma "Noćas mi srce pati"
Silvanu Armenulić nazivaju jugoslovenskom Marilyn Monroe zbog ljepote, vrtoglavog uspona iz siromaštva do zvijezdanih visina, ali i tragičnog kraja.
Zilha Bajraktarević (kasnije će uzeti umjetničko ime Silvana, po glumici Silvani Mangano iz filma „Gorka riža“) rođena je 1939. u Doboju. Bila je treće od desetoro djece slastičara Mehmeda Bajraktarevića. Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da pjeva po kafanama.
Krajem pedesetih došla je u Beograd i prvo nastupala u „Bristolu“, sa orkestrom čiji je bubnjar ponekad i pjevao, a zvao se Predrag Gojković Cune. Udala se 1961. za poznatog tenisera Radmila Armenulića, a tri godine kasnije rodila je kćerku. Prvi hit - „Nad izvorom vrba se nadnijela“ snimila je 1967, ali će još tri godine proći dok ne postane zvijezda.
Svojom pojavom, načinom oblačenja i pjesmama izazvala je revoluciju u narodnoj muzici. U modi su bile frizure „a la Silvana“, a stotine novorođenih devojčica širom Jugoslavije nazvane su po njoj.
Jedne večeri 1956. Silvana Armenulić, tada nepoznata pjevačica, prolazeći kroz leskovački park, primjetila je na klupi mladića koji se smrzavao. Započela je razgovor s njim i saznala da je došao iz sela na audiciju, ali da nije prošao i da sad nema para ni za kartu do kuće.
Velikodušna kakva je bila, povela ga je sa sobom, nahranila i muzičare iz svog orkestra zamolila da mu daju nekakav posao. Mladić je tako počeo da se druži s njima, da bi jednom, u nekoj kafani, uz njih i zapijevao.
Mladić se zvao Toma Zdravković... Trinaest godina kasnije, na papiru iz konobarskog bloka u beogradskom hotelu „Slavija“, mahmuran, napisao je i riječi i melodiju za pjesmu „Noćas mi srce pati“, koja je Silvanu Armenulić učinila zvijezdom.
U augustu 1976. iskoristila je gostovanje u Bugarskoj da posjeti čuvenu proročicu Vangu. Susret je bio mučan: slijepa Vanga je dugo šutila, a onda rekla:
- Ne želim da govorim s tobom. Ne sada. Idi i dođi kroz tri mjeseca...
Kad je Silvana već bila na vratima, proročica je u transu dodala:
- Čekaj, u stvari nećeš moći da dođeš... Idi, idi, ako možeš, dođi!
Silvana Armenulić poginula je 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš, kod mjesta Kolari. U toj nesreći poginuli su i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RTV Beograd, koji je i vozio automobil. Lepa Lukić zakasnila je i nije s njima pošla na put...