Vijesti
Žuta štampa
Boris Novković: Indexi su bili ispred svog vremena, zbog toga i danas zvuče svježe i drugačije
17.09.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Boris Novković: Indexi su bili ispred svog vremena, zbog toga i danas zvuče svježe i drugačije
Popularni hrvatski pjevač i kantautor Boris Novković će 2. oktobra sa brojnim kolegama na pozornici koncertne dvorane Doma mladih u Sarajevu odati omaž kultnom sarajevskom bendu Indexi.
Novković nam je rekao kako su indexi za njega spoj tri stvari.
"Prva stvar je jedna fina nostalgija koju nose kao bend, druga stvar je jedno sjećanje na moje djetinjstvo koji taj bend nosi u sebi i treća stvar je jedna muzička čarolija neponovljiva koju taj bend nosi na sebi", rekao je.
Pojašnjavajući tri stvari koje ga asociraju na ovu kultnu grupu, Novković je rekao kako je i njegov otac bio član Indexa.
"Muzička nostalgija je nešto što nas sve podsjeća na neke dane kada je muzika bila u prvom planu, kada je bila nešto što je jako važno i kada se u muzici eksperimentiralo. Znam sve te ljude od malih nogu i jednostavno me to vraća u epicentar mog djetinjstva. Treća stvar koju sam naveo je muzička neponovljiva čarolija... Svi znamo da su Indexi akademski obrazovani ljudi, muzičari, da su imali jako puno progresivnog rocka u sebi, da su imali jako puno progresive generalno kad je muzika u pitanju, da su bili ispred svog vremena što pokazuje da i danas zvuče svježe i drugačije. To je tajna Indexa. Volim ih puno i želim da se družimo još puno puno godina kroz njihovu muzičku čaroliju", rekao je Novković.
Bezvremenske hitove pionira jugoslavenskog rocka, među kojima su "Da sam ja netko", "Sanjam", "Bacila je sve niz rijeku", "Sve ove godine", "Svijet u kojem živim", "U jednim plavim očima", "Plima" i mnoge druge pjevat će jaka pjevačka imena s naših prostora – Dado Topić, Branko Đurić Đuro, Neno Belan, Mladen Vojičić Tifa, Hari Mata Hari, Giuliano, Boris Novković, Zoran Predin, Dejan Cukić, Jasna Gospić-Sparavalo i Seid Memić Vajta.
Ulaznice za koncert "Indexi i prijatelji – Da sam ja netko" možete kupiti putem sistema Kupikartu.ba, na platou Skenderija te blagajni BKC-a.