Vijesti
Žuta štampa
ŠEMSINE PJESME SE MASOVNO PRESNIMAVAJU: Niko me nikad nije pitao za dozvolu
24.10.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
ŠEMSINE PJESME SE MASOVNO PRESNIMAVAJU: Niko me nikad nije pitao za dozvolu
Na pjesmi „Da su suze biseri“ koju je kao cover otpjevala mlada Indira Beriša za sedam mjeseci skupljeno je čak 4,6 miliona pregleda
Pojava presnimavanja pjesama nazvana coveri uzela je i previše maha po individualnim youtube kanalima. Neki snimaju, presnimavaju, puštaju i naplaćuju oni koji su vlasnici tih kanala i naravno producenti.
Neki od autora se bune, čak osnivaju tim ljudi koji se isključivo bave coverima kada su u pitanju njihova djela. No, postavlja se pitanje šta u toj priči rade agencije za zaštitu autorskih i izvođačkih prava? Došli smo do saznanja da se autor Amil Lojo u posljednje vrijeme „bacio“ na covere i vele da na pregledima istih „zgrće“ basnoslovni novac.
Tako je na pjesmi Šemse Suljaković „Da su suze biseri“ koju je kao cover otpjevala mlada Indira Beriša a ispod koje se potpisuje Dilvad Felić za sedam mjeseci skupljeno čak 4,6 miliona pregleda. Istina da je potpisan autor i da mlada Indira to pjeva, no originalnu pjesmu izvodi Šemsa Suljaković koja ju je kupila od Felića.
Naravno da samo je pitali za mišljenje kada nam je kratko odgovorila da ona nije zadužena za takve stvari, da postoje agencije koje trebaju da vode računa o tome a i sam autor. Da li je Lojo otkupio pomenutu pjesmu od Felića, ne znamo ali ono što pouzdano znamo da izvođač nije čak ni upitan.