Vijesti
Žuta štampa
Nastupima glazbenika iz Hrvatske i Walesa otvoren West Herzegowina Fest Nastupima glazbenika iz Hrvatske i Walesa otvoren West Herzegowina Fest
02.08.2019. 12:00
Izvor: vijesti.ba
Nastupima glazbenika iz Hrvatske i Walesa otvoren West Herzegowina Fest Nastupima glazbenika iz Hrvatske i Walesa otvoren West Herzegowina Fest
Sedamnaesto izdanje West Herzegowina Festa (WHF) otvoreno je u četvrtak navečer u Širokom Brijegu, a posjetitelji će do 3. kolovoza moći uživati u festivalu glazbe, kratkog filma, kratke priče, te likovnih performansa uz specijalne glazbene goste.
Publika je tako prve večeri, nakon natjecateljskog dijela u glazbenom programu, mogla pogledati filmove u konkurenciji, a potom je uslijedio koncert Parnog valjka, koji je nakon 30 godina nastupio u Širokom Brijegu.
U hitovima ove hrvatske grupe uživalo je skoro 2.000 ljudi a Širokobriježani su ugostili većinu autora koji se natječu u festivalskim programima te brojne goste iz svijeta umjetnosti iz cijele regije.
Drugi dan festivala, rezerviran je za predstavljanje knjige 'Splitska dica' Zlatka Galla u Summer Garden Baru, te izložbu češkog umjetnika Romana Řeháka. Riječ je o tvorcu brojnih aplikacija za smartphone, koji je svoj umjetnički izričaj odlučio prikazivati kroz prilagodbe i obrade fotografija na neobično kreativan način. Izložbu dijela ovog češkog umjetnika koji je spojio novu tehnologiju i likovnu umjetnost, West Herzegowina Fest predstavit će u Garden summer baru, a posjetitelji će je moći vidjeti 2. i 3. kolovoza.
Gallova knjiga je, kažu prikazi, most koji povezuje različite žanrove, scene, momente i aktere čiji je zajednički nazivnik naravno Split – najljepši, najsportskiji i najluđi grad na ''svitu'', mjesto u kojem su se svi akteri splitske scene upisali u vječnost.
''U knjizi su spomenuta sva splitska dica, posebice oni prema kojima nisam bio nježan, a to je proizašlo iz jednostavnog razloga. Kao Splićanin želio sam da splitska scena bude najbolja na svijetu'', izjavio je Gall pojašnjavajući da je splitsku scenu uvijek promatrao kroz prizmu svjetske glazbene scene.
Autor ističe kako ovo nije biografska knjiga, niti leksikon splitskih glazbenika kao ni registar imena koja su činila scenu u proteklih pedesetak godina.
''Ona je moj pokušaj ukazivanja na glavne trendove i taj čudesan suživot splitske mediteranske, šlagerske, odnosno, da se okoristim nazivima filmova Waltera Hilla, 'južnjačke utjehe' te gradskog asfalta i njegovih 'vatrenih ulica''', naveo je. Uz knjigu, Gall će predstaviti i istoimeni box s pet CD-ova.
Druge večeri festivala uslijedit će natjecateljski program u glazbenoj i filmskoj konkurenciji, a drugu festivalsku večer će koncertima zatvoriti Who See i Galija.
Uz filmski i glazbeni dio, na platou uz rijeku Lišticu održava se i natjecanje likovnjaka koji će kroz tri festivalska dana raditi na svojim djelima koje će potom ocijeniti žiri.
U književnom dijelu festivala odabrano je 25 priča koje su objavljene u festivalskoj knjižici, a autori će imati druženja s književnicima u programu pod nazivom Kratka priča o kratkoj priči.
Naime, na ovogodišnji festival prijavilo se 526 autora. U glazbenom dijelu stiglo je 110 prijava bendova, u filmskom 98 kratkih filmova, u likovnom dijelu željelo se natjecati 55 likovnih umjetnika, a na natječaj za kratku priču prijavila su se 263 autora.