Vijesti
Žuta štampa
MERIMICA IZ “VIZE ZA BUDUĆNOST”: NA SETU SU ME NOSALI, GRLILI I MAZILI
06.02.2020. 20:00
Izvor: Avaz.ba
MERIMICA IZ “VIZE ZA BUDUĆNOST”: NA SETU SU ME NOSALI, GRLILI I MAZILI
Popularnost prve poslijeratne televizijske serije u našoj zemlji „Viza za budućnost“ ne jenjava ni danas. Iako je od prikazivanja posljednje epizode prošlo 11 godina, nije neobično videti da publika s pažnjom prati i danas njene reprize. Fokus u seriji je na dvije porodice, bošnjačkoj Husika i srpskoj Goljanin. Zaplet i svi problemi nastaju kada se porodica Goljanin zbog nostalgije za voljenim gradom nakon rata odluči iz Norveške vratiti u Sarajevo i živjeti u svom stanu. No, tamo zatiču porodicu Husika, koju predvodi čvrsta žena Alma, njen suprug, uvijek potlačeni Suad, njegova punica Mubera, te troje djece: Belma, Nejra i Merima. Posljednja je i najmlađe dijete Suada i Alme, ali i mezimica cijele porodice.
Lejla Zvizdić, koja odigrala ulogu Merime, u to vrijeme nije uživala samo u pažnji glumačke ekipe sa seta, već i publike koja ju je znala sretati u stvarnom životu. Danas ima 25 godina, te još živa i lijepa sjećanja na seriju.
– Sve je počelo općinskim takmičenjem u Vogošći, gdje su učestvovale sve škole iz tog područja. Takmičila sam se s monodramom „Pipi duga čarapa“, gdje sam odnijela prvo mjesto. Potom sam otišla na Kantonalno takmičenje u čijem žiriju su bili Sulejman Kupusović, Zoran Bečić i Amra Kapidžić, gdje sam, također, odnijela pobjedu. Kada se takmičenje završilo, Sulejman Kupusović mi je rekao kako od 100 glumaca tri mogu uspješno izvesti monodramu. Rekli su mi, ukoliko bude nekih snimanja, da će me zvati. Tako je i bilo. Pozvali su me kada sam imala sedam i po godina, a počela sam snimati s osam. Bila sam dijete koje je čitalo na slogove, dok su svi oko mene već bili odrasli ljudi i profesionalni glumci. Mami su poslali ugovor, jer sam bila maloljetna, pitala me: „Šta ćemo?“. Rekla sam joj samo da ne napiše NE. Počela sam glumiti naredne tri godine. Potom su se počele dešavati neke stvari sa snimanjem, mijenjali su se reditelji i prestali su me zvati.