Vesti
Politika
Legija i Šiptar hteli da ubiju Čumeta
02.02.2007. 10:00
Izvor: Glas javnosti
Legija i Šiptar hteli da ubiju Čumeta
Svedočenje Dejana Milenkovića o zločinima "zemunaca"
BEOGRAD - Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi četvrtog dana svedočenja na suđenju optuženim članovima zemunskog klana izjavio je da je Milorad Ulemek Legija naredio ubistvo svedoka saradnika LJubiše Buhe Čumeta. "Miloš i Aleksandar Simović rekli su mi da je Dušan Spasojević odlučio da se ubije Buha i da se o tome dogovorio s Legijom. Legija je tražio da mu u ubistvu pomogne Sretko Kalinić, što je Dušan prihvatio - posvedočio je svedok saradnik. U pokušaju ubistva Buhe, 3. avgusta 2002. u krugu njegove firme "Difens roud", učestvovali su Kalinić, Ulemek i Vladimir Milisavljević, dok su ostali članovi klana pomagali. Buha je izbegao smrt jer su Ulemeku i Kaliniću zakazali "kalašnjikovi". U vatrenom obračunu, ubijen je Čumetov pratilac, Ivica Nikolić.

Osveta za Ražnatovića
- Posle tog događaja, Legija je u Šilerovoj objašnjavao da su "kalašnjikovi" otkazali jer su korišćeni različiti meci i da je zbog toga puška otkazala. Znam da je Spasojević komentarisao da je Legija snalažljiv samo u šumi, a ne kao mi, da ubija po gradu - pričao je Milenković. Sudija Milimir Lukić upitao je, potom, svedoka da li je Buha znao ko stoji iza pokušaja likvidacije, a Milenković je odgovorio da nije i da je Spasojević posle dva dana posetio Buhu. "Spasojević je dolazio kod Buhe u Kotobanju, nudio se da mu pomogne. Pominjali su da Vojska stoji iza toga, čak mu je Dušan rekao "Bato, tako je to kad se petljaš s politikom", objašnjavao je svedok saradnik.

Odluku o ubistvu Branislava Lainovića Dugog je, prema rečima Milenkovića, doneo Spasojević u dogovoru sa Buhom. Lainovića je ubio Kalinić, 20. marta 2000, kod hotela "Srbija" u Beogradu. "Motiv ubistva bila je osveta Željka Ražnatovića Arkana. Bio je prijatelj sa Skoletom i Ćandom, za koje se pričalo da imaju veze sa Arkanovim ubistvom. Plan je u početku bio da u Dugog pucaju Kum (Mile Luković) i Kalinić, a da automobil "audi" vozi Nikola Bajić - objašnjavao je Milenković i dodao da je naposletku Simovića do hotela "Srbija" odvezao Čume svojim kolima.

Kalinić mučio otetog
- Simović je posle ubistva pričao da ga je do planiranog mesta dovezao Čume svojim "jaguarom" i da mu je rekao: "Slobodno ga ubi, ne sekiraj se nizašta". Čume je Milošu dao svoj pištolj "kolt", koji nije bio registrovan - kazao je svedok i dodao da mu je posle dva dana Luković doneo taj pištolj, koji je on uništio.

Opisujući otmicu Rožajca Suada Musića, januara 2003, Milenković je rekao da je odluku za taj zločin doneo Spasojević, i da je Musića zverski mučio Kalinić.
- Spasojeviću su trebale pare. Otmicu je tipovao Selman Hamidović, koji je pričao da je Suad ortak sa Sajom (Safet Kalić), s kojim je Dušan "radio" drogu. Dušan je malo pre otmice sa Kumom otputovao u Nemačku, da bi imao alibi - opisivao je svedok saradnik i dodao da su otkup od 350.000 evra platili braća Musića, a da je polovinu sume dobio Ulemek.

- Suad je oslobođen posle nekoliko dana. Bio je crn od batina, videlo se da je mučen. To se od Kalinića i očekivalo, mučio ga je strujom i bacao u neku rupu. Dan posle primopredaje, iz Nemačke su došli Kum i Dušan i zajedno smo odneli Legiji 175.000 evra - kazao je svedok.
Ubili Cunera

Milenković je posvedočio da je Spasojević naredio i ubistvo Jovana Guzijana Cunera, 5. oktobra 2002. godine.
- Spasojević je pričao tadašnjem policijskom inspektoru Slobodanu Pažinu da je Čume dobar orator i da će okrenuti Guzijana protiv njega i da zbog toga mora da ga ubije. Cunera smo pratili nekoliko dana. Prilikom ubistva ja sam vozio "audi" iz koga su pucali Kalinić i Kum - ispričao je svedok.

Svedočenje Milenkovića, koji je na jučerašnje suđenje došao prehlađen, nastavlja se danas, a planirano je i njegovo suočenje sa optuženima.

NOVO SUĐENJE DARKU NOSU

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu članu zemunskog klana Darku Milićeviću zvanom Darko Nos, koji je osuđen u Specijalnom sudu na deset godina zatvora zbog ubistva Gorana Trajkovića u avgustu 2002. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, dok je Milićeviću produžen pritvor. Vrhovni sud je u obrazloženju odluke naveo da "prvostepena presuda sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da zbog toga nije moglo biti ispitano da li je činjenično stanje pravilno i potpuno utvrđeno, niti da li je pravilno primenjen krivični zakon".
Milićević je u Specijalnom sudu osuđen u junu prošle godine zbog ubistva Gorana Trajkovića u odvojenom postupku od ostalih "zemunaca", pošto je izručen iz Švedske. Trajković je ubijen u klasičnoj sačekuši, u Zvečanskoj ulici, 21. avgusta 2001. godine. U optužnici je pisalo da su Trajkovića hicima iz automatske puške izrešetali Darko Milićević i Milan Jurišić, a da ih je sa mesta ubistva odvezao Ninoslav Konstantinović.

MITROVIĆ ZABRANIO CECU NA PINKU

Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović zabranio je pojavljivanje pevačice Svetlane-Cece Ražnatović na programima njegove televizije, potvrdila je portparol Pinka Tatjana Vojtehovski-Stevanov, prenela je Beta. "Mitrović je lično doneo naređenje. Svakom ko čita novine u poslednje vreme potpuno je jasno zašto ovakva odluka", rekla je Vojtehovski-Stevanov agenciji Beta, naglasivši da zabrana važi "do daljnjeg". Podsetimo, Dejan Milenković Bagzi je na suđenju zemunskom klanu izjavio da je "Spasojević rekao da mu je Ceca (pevačica Svetlana Ražnatović) ispričala da Mitrović ne zna šta će s parama, da ih iz zemlje iznosi u džakovima, da ne zna više kako da ih opere. Pratili smo ga dva-tri dana i odustali jer je Spasojević saznao da je Mitrović nabavio obezbeđenje", svedočio je Milenković.