Vesti
Svet
Tramp prvi put u javnosti nakon atentata, sa zavojem preko uha
16.07.2024. 20:00
Izvor: Politika
Tramp prvi put u javnosti nakon atentata, sa zavojem preko uha
Dva dana nakon što je povređen u atentatu, bivši predsednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donald Tramp pojavio se na nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke u Milvokiju, dočekan burnim ovacijama i oduševljenjem svojih pristalica.
Tramp je imao zavoj na desnom uhu, gde je pogođen u subotu na mitingu u Pensilvaniji, a ovo je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon atentata.
Dok je Tramp ulazio, njegove pristalice su skandirale "SAD, SAD", "Borba, borba" i "Hoćemo Trampa!" sa podignutim pesnicama, aludirajući na njegovu reakciju kada je odvođen sa bine nakon što je na njega pucano u Pensilvaniji, navodi BBC.
Tramp se zaustavio i podigao pesnicu u vazduh, što je uradio i nakon pokušaja ubistva.
On se pojavio na konvenciji nekoliko sati nakon što su ga republikanci zvanično nominovali za kandidata na predstojećim predsedničkim izborima.
Trampu su na konvenciji podršku pružila njegova deca kao i ključni saveznici, uključujući i Džeja Dija Vensa i predsednika Republikanskog nacionalnog komiteta Majkla Votlija.
Podršku mu je pružila i bivša premijerka Velike Britanije Liz Trus, senataor Južne Karoline Tim Skot, član Predstavničkog doma Vesli Hant, guverener Severne Dakote Dag Burgum i drugi.
Na republikanskoj konvenciji Tramp je zvanično imenovan za republikanskog predsedničkog kandidata, a Vens za potpredsednika.
Predviđeno je da se Tramp obrati na konvenciji u četvrtak.