Vesti
Politika
Vučević i Martinović sa poljoprivrednicima o posledicama suše
26.07.2024. 20:00
Izvor: Politika
Vučević i Martinović sa poljoprivrednicima o posledicama suše
Premijer Srbije Miloš Vučević i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović sastali su se danas u vladi sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednih proizvođača, koji su predložili da zbog posledica suše isplata subvencije za sertifikovano seme u iznosu od 17.000 dinara po hektaru, umesto u oktobru, počne 1. septembra.
"Biće kasno od 15. oktobra jer dok to prođe u Službenom glasniku i celu proceduru zagazićemo u 2025. godinu, a ovo je godina kada seljaku subvencija treba najviše, jedna od najgorih godina", rekao je predsednik udruženja "Dolovački paori" Marko Bojtar.Na sastanku su poljoprivrednici izneli i ostale aktuelne probleme i kako su rekli novinarima, Vučević i Martinović su pokazali volju da se izneti problemi reše."Sastanak nije bio lak kao ni jedan, da su poljoprvrednici zadovoljni nisu,ali i premijer i ministar su nam predočili šta može, šta je izvodljivo. Naša udruženja se bore najviše za sistemska rešenja, moramo svaki mesec da pravimo ovakve ili slične sastanke i izlažemo probleme, jer nemamo svi iste probleme ni po sektoru poljoprivrede, ni po regionu", rekao je Goran Filipović ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika.
Poljoprivrednici su na sastanku ponovili zahtev za kupovinu goriva bez akcize (plavog dizela) direktno na benzinskoj stanici umesto plaćanja pune cene pa čekanja refakcije. Predstavnici stočara na ovom sastanku tražili su da im se po grlu stoke obezbedi dodatna količina "plavog dizela", na već utvrđenu dozvoljenu količinu koju mogu preuzeti odnosno kupiti po hektaru."Takođe, predočili smo da neki stočari zbog problema sa upisom parcela, odnosno problemima koji se tiču katastra pa ne ostvaruju subvencije, često imaju problema sa vodom i strujom. Tražili smo da se to reši i što pre dođu do novca, jer su u goroj situaciji od nas koji ostvarujemo bar neke subvencije", rekao je Marko Pejić ispred Udruženja poljoprivrednika Subotice.Osim iznetih problema sa kojima se suočavaju zbog posledica sušne godine, poljoprivednici su predočili i ostale tačke dogovora koji je na sastanku u Kisaču u novembru prošle godine postignut sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić i resornom ministarkom Jelenom Tanasković.
Kada je reč o Sporazumu koje je Ministarstvo nedavno potpisalo sa drugom grupacijom udruženja, i po kom se za junice obezbeđuje 60.000 dinara subvencije po grlu, Pejić kaže da je u Kisaču dogovoreno 100.000 dinara, i da su i to predočili danas. "Napomenuli smo to da je na prošlom sastanku u Kisaču bilo dogovoreno da ta subvencija bude 100.000 dinara, međutim sada je to 60.000. Tražili smo da se ide ka tom iznosu od 100.000 i oni trenutno žele da sarađuju po tom pitanju", rekao je Pejić.
Na sastanku su bila Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije, koja predstavljaju Udruženje poljoprivrednih proizvođača Srbije, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac uz podršku Novoseljanskih paora, Banatske crnice Nova Crnja i Dolovačkih paora, prenosi Tanjug.