Vesti
Društvo i ekonomija
Paštete iz Srbije izvoze u Afriku
28.06.2012. 20:00
Izvor: Blic
Paštete iz Srbije izvoze u Afriku
Novosadska "Neoplanta" danas je izvezla 15 tona "patelina" pašteta u Angolu, čime je zaokružen prvi kontigent od 60 tona mesnih prerađevina izvezenih u ovu afričku zemlju, saopšteno je iz te kompanije.
U saopštenju se navodi da je "Neoplanta" na tržište Angole ušla početkom juna, a plasmanu "patelina" prethodile su isporuke mesnih narezaka i "prego" gotovih jela.
Ova kompanija, dodaje se, trenutno je jedina mesna industrija u Srbiji koja je ostvarila prodor na tržište Podsaharske Afrike.
Boris Mačak, generalni direktor Neoplante, istakao je da je ulazak na nova tržišta, s fokusom na afričke zemlje u kojima "Nelt" ima razvijenu distributersku mrežu, definisan kao strateški cilj kompanije za ovu godinu.
“Snažan prodor "Neoplante" na tržište Afrike je veliki iskorak za naše preduzeće, ali i za srpsku privredu uopšte”, izjavio je Mačak i dodao da se u "Neoplanti" sada intenzivno radi na pripremama za izvoz u Južnoafričku Republiku.
“Trenutne aktivnosti vezane su za usklađivanje standarda dveju država kao osnov za mogućnost plasmana proizvoda životinjskog porekla na ovom tržištu, a zatim i dobijanja dozvole za izvoz naših proizvoda. Južna Afrika za nas predstavlja potpuno novo tržište, nezavisno od aktivnosti “majke kompanije” Nelta u podsaharskoj regiji, što će biti poseban izazov”, zaključio je Mačak.
"Patelina" paštete lansirane su na tržište u junu 2010. i za kratko vreme, uspele su da se pozicioniraju na tržištu Srbije, ali i u zemljama regiona – Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.
Početkom ove godine, izvezene su prve količine u Kinu i Rusiju, gde su naišle na odličan prijem kupaca, navodi se u saopštenju.
"Patelina" je nagrađena kao najbolje uveden brend na tržište u okviru akcije “Najbolje iz Srbije 2012”.