Vesti
Društvo i ekonomija
Železara Smederevo: Vlada opet juri partnera
10.07.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Železara Smederevo: Vlada opet juri partnera
Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić najavio je danas da će se ove i sledeće sedmice razgovarati sa potencijalnim strateškim partnerom za Železaru "Smederevo".
"Nadam da ćemo uspeti da napravimo neku vrstu dogovora sa nekim koga tretiramo kao stratešskog partnera. Da li u komercijanom ili u vlasničkom smislu, nije važno", rekao je Chirić novinarima u pauzi
Regionalnog kursa Konferecije UN za trgovinu i razvoj, koji se održava na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
Podsećajući da će druga visoka peć na "tihom hodu" biti do septembra, Ćirić je rekao da srpska vlada pokušava da, u ovom zaista teškom trenutku dogovori sa nekim od zainteresvovanih kompanija jeftiniju cenu sirovina kao bi proizvodnja čelika u smederevskoj železari bila jeftinija.
"To je važno da bi se situacija normalizovala, pa da u nekom periodu, sasvim sigurno, pronađemo nekog kome će, ako je potrebno, Železara biti data i za jedan evro ili jedan dolar", rekao je srpski ministar
ekonomije.
Ćirić je istakao da je za Železaru "Smederevo" veoma važno da se obezbedi kontinuitet proizvodnje i sačuvaju radna mesta. Prva visoka peć u Železari je nedavno ugašena.
Železaru "Smederevo" je krajem januara država otkupila za jedan dolar od američke kompanije Ju-Es Stil koja se povukla jer je poslovala sa gubicima. Ju-Es stil je 2003. godine kupio smederevsku železaru, tadašnji Sartid u stečaju.
Tender za izbor strateškog partnera za Železaru "Smederevo" raspisan je 18. aprila, a krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je dva puta produžen, prvo do 10. juna, a zatim do
10. septembra.
Tendersku dokumentaciju otkupile su tri zainteresovane kompanije “Donjeck stil grup” iz Ukrajine, “Ural manjingend metalurdžikal kompani” iz Rusije i “Junajtid plzen” iz Luksemburga.