Vesti
Društvo i ekonomija
Spoljnotrgovinski deficit skoro četiri milijarde dolara
01.08.2012. 12:00
Izvor: Blic
Spoljnotrgovinski deficit skoro četiri milijarde dolara
Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa svetom za prvih šest meseci 2012. godine iznosila je 14,73 milijardi dolara što je manje za 4,1 odsto u odnosu na isti period lane, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Izvezeno je robe za 5,37 milijardi dolara, a uvezeno za 9,35 milijardi dolara pa je deficit nešto malo manji od četiri milijarde dolara (3,98 milijardi) i 5,2 odsto viši nego od januara do kraja juna 2011. godine. Izvoz je manji za 7,1 odsto, a uvoz za 2,3 odsto.
Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 57,4 odsto i manja je nego u istom periodu lane kada je iznosila 60,5 odsto.
Posmatrano regionalno, najveće učešće u izvozu Srbije imala je Vojvodina, a slede Beogradski region, Šumadija i Zapadna Srbija, Južna i Istočna Srbija.
Slična situacija je i sa uvozom, s tim da je na prvom mestu Beograd, a sledi ga Vojvodina i ostali regioni.
Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije, što znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe, piše u saopštenju.
Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije.
U strukturi izvoza i uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni repromaterijal, roba široke potrošnje, oprema.