Vesti
Društvo i ekonomija
Vladika bački Irinej: Nema tajnih pregovora SPC i Katoličke crkve
14.08.2012. 20:00
Izvor: Blic
Vladika bački Irinej: Nema tajnih pregovora SPC i Katoličke crkve
Episkop bački Irinej izjavio je danas u Beogradu da ne postoje tajni pegovori između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve o dolasku pape Benedikta XVI u Srbiju. "To je izmišljena tema i to ne služi na čast onima koji su tako nešto izmislili, a to su neki iz vaše medijske sfere", kazao je episkop bački Irinej novinarima ispred Predsedništva Srbije nakon susreta sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.
On je rekao da ne treba praviti mistifikaciju o poseti dvojice biskupa iz Hrvatske koji su u Beogradu "bili svojim poslom i razgovarali sa patrijarhom Irinejom".
Episkop bački Irinej je rekao da oko posete pape Benedikta XVI Srbiji sve stoji onako kako je ranije odlučio Savet SPC.
- To ne znači da mi nemamo dobre odnose sa Katoličkom crkvom. Vodi se
dijalog i saradnja u svim onim poljima u kojima je potrebna i korisna - rekao je episkop bački.

Standardi EU za manje verske zajednice
Povodom izveštaja Stejt departmenta u kome se navodi da su neke verske zajednice favorizovane u odnosu na druge, episkop Irinej je rekao da je razlikovanje tradicionalnih crkava od drugih verskih zajednica evropski standard.
- U tom pogledu naši propisi su verna kopija zemalja EU i prošli su sve testove vrhunskih stručnjaka EU za ocenu demokratičnosti i legitimnosti - rekao je episkop bački Irinej.
On je poručio da se ne može izjednačiti "grupica ljudi koja ne može da okupi 100 vernika" sa crkvama koje su oduvek postojale.