Vesti
Društvo i ekonomija
Rusija nam učinila, pristala na malo "fijata"
11.04.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Rusija nam učinila, pristala na malo "fijata"
Rusija je obećala da će dozvoliti bescarinski uvoz određene kvote Fijatovih automobila iz Srbije, najavio u Moskvi premijer Ivica Dačić.
Na kraju posete, tokom koje je razgovarao sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom i predstavnicima Vnještorgbanke (VTB), Dačić je spskim novinarima izjavio da uvoz Fijatovih automobila nije prioritet za Rusiju.
"Ona ima svoju automobilsku industriju, ima milion zaposlenih u toj industriji, koja i sama ima problema. Nelogičan je zahtev da nam oni odobre da izvoz Fijata bude pod režimom slobodne trgovine, jer imaju svoje proizvođače", rekao je Dačić.
Kazao je da je molio Putina jer više ne može da "izdrži pritiske javnosti i ministra finansija" Mlađana Dinkića, da pristane na bescarinski uvoz.
"Putin mi je obećao da će to da učcini, da će uvesti neke male količine za početak", rekao je Dačić.
"Ako bi se gledao ekonomski interes, oni su apsolutno protiv toga, jedino zbog tog našeg privilegovanog partnerstva, odnosno statusa koji imamo ovde (u Rusiji), oni će izaći u susret tim zahtevima. Odobriće određene kvote koje će na početku biti znatno manje od onoga što Fijat može da proizvede", naveo je srpski premijer.
Dodao je da je Srbija za početak tražila kvotu od 10.000 automobila.