Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarstvo negira navode NALED-a
12.04.2013. 20:00
Izvor: RTS
Ministarstvo negira navode NALED-a
Netačni su navodi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj da od početka godine nije bilo očekivanih rezultata poboljšanja uslova poslovanja, olakšica i ukidanja nameta koji opterećuju privredu, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Ministarstvo finansija Srbije negiralo je ocenu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj da u Srbiji od početka godine nisu poboljšani uslovi poslovanja niti smanjeni nameti privredi.
"Netačni su navodi NALED-a da 'nije bilo očekivanih rezultata poboljšanja uslova poslovanja, olakšica i ukidanja nameta koji opterećuju privredu'", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.
NALED je ranije danas ukazao da su u prvom kvartalu 2013. izostali su rezultati reformi koje je Vlada Srbije obećavala u drugoj polovini prošle godine. Na konferenciji za novinare pravni savetnik NALED-a Đorđe Vukotić rekao je da ništa nije urađeno na reformi radnog
zakonodavstva i na lakšem izdavanju građevinskih dozvola, a nije bilo ni obećanog ukidanja nameta.
Ministarstvo finansija, međutim, tvrdi da pozitivne reakcije privrednika pokazuju da tvrdnje NALEDA nisu tačne.
"Procedura za ostvarivanje prava na refundaciju PDV kupcu prvog stana ni na koji način nije otežana izmenama i dopunama zakona, već je naprotiv omogućena i za one gradjane koji stanove kupuju u okviru sistema socijalnog stanovanja, što prema ranijem zakonskom rešenju nije bio slučaj", navelo je Ministarstvo.
Ministarstvo je ukazalo i da su Zakonom o porezu na dobit pravnih lica, koji je stupio na snagu krajem 2012. godine, ukinuti pojedini poreski podsticaji radi usaglašavanja sa pravilima o dodeli državne pomoći što je obaveza države prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
"Napominjemo da su obveznicima poreza na dobit pravnih lica ostali dostupni podsticaji po osnovu ulaganja u osnovna sredstva i to tzv. opšti investicioni podsticaj, kao i podsticaj za velike investicije - desetogodišnje poresko oslobodjenje za investicije veće od jedne
milijarde dinara uz 200 novootvorenih radnih mesta", istaklo je Ministarstvo.
Povodom bojazni NALED-a da se Zakon o ograničavanju rokova plaćanja u komercijalnim transakcijama neće sprovoditi, Ministarstvo je istaklo da je razradilo mehanizme kontrole koji će omogućiti njegovo striktno sprovođenje.