Vesti
Društvo i ekonomija
"Ostavke Ilića i Mrkonjića spasavaju građevince"
17.04.2013. 20:00
Izvor: Akter
"Ostavke Ilića i Mrkonjića spasavaju građevince"
Demokratska stranka saopštila je da je za spas građevinske industrije najbolje da ministri građevine i saobraćaja Velimir Ilić i Milutin Mrkonjić podnesu ostavke na svoje funkcije
U saopštenju DS je navela da je Ilić najavio "tim za spas građevinske industrije Srbije, iako je pre nekoliko meseci ukinuo plaćanje naknade za prenamenu zemljišta tvrdeći da će to oživeti građevinu kao granu privrede.
"To se nije dogodilo, a... Ilić je tajkunima omogućio da bez dinara dođu do skupocenog građevinskog zemljišta", navela je DS i ocenila da će predlog ministra kako da se legalizuju nelegalno podignuti objekti samo pomoći širenju divlje gradnje u Srbiji.
"Ministar saobraćaja Mrkonjić, sa druge strane, toliko dugo gradi Koridor 10 i toliko je rokova dao da više niko ne veruje da će taj saobraćajni pravac ikada biti završen", piše u saopštenju.
DS je dodao da Mrkonjić gradi Koridor brzinom od 22 kilometra godišnje.
"Sve ovo je samo deo činjenica koje govore samo jedno -€“ spas za građevinu su ostavke Ilića i Mrkonjića", piše u saopštenju.
Nova Srbija: DS je ostavila potpuno urušeno stanje
"Umesto što traže smenu resornog ministra, bolje bi bilo da oni koji vode grad
Beograd poštuju zakon i izmene Statut", ocenila je danas u saopštenju Nova Srbija (NS), reagujući na zahtev DS da Velimir Ilić podnese ostavku.
Kako napominje NS, građevina i urbanizam su, po važećem Statutu, do te mere centralizovani da opštine nemaju nikakve nadležnosti, niti pravo na sugestije, već o svemu odlučuju Dragan Đilas i gradsko rukovodstvo.
Prema oceni NS, "spas za Srbiju i srpsko građevinarstvo je to što DS, posle izbora 2012. godine, nije formirala Vladu Srbije, jer je dovela građane Srbije na ivicu prosjačkog štapa, o čemu najbolje govore sve otkrivene afere".
"Vlast koju je predvodila DS u oblasti građevine ostavila je potpuno urušeno stanje", smatra NS i napominje da Ministarstvo građevine i urbanizma "novim zakonima i predlozima ispravlja zatečeno stanje, radeći u interesu građana".
O tome kako se radi u Beogradu, čiji je gradonačelnik Dragan Đilas, predsednik DS, prema stavu NS, najbolje govori činjenica da Ministarstvo građevine i urbanizma još nije dalo saglasnost za Generalni urbanistički plan grada.
Taj se dokument koji je iznet na javnu raspravu, kako objašnjava NS, ne podudara sa dokumentom koji su dostavili resornoj komisiji Ministarstva građevine i urbanizma na potpisivanje, zbog čega je zaustavljena gradnja u Beogradu.
Poštovanje zakona uslov je rada svih institucija, uključujući i grad Beograd, koji je Statutom grada usvojenim 2008. godine ukinuo nadležnosti opština u Beogradu, svodeći ih na nivo mesnih zajednica, zaključuje NS.