Vesti
Društvo i ekonomija
Iskoristiti prednosti i restrukturirati EPS
25.04.2013. 20:00
Izvor: Akter
Iskoristiti prednosti i restrukturirati EPS
Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija nedovoljno koristi svoj centralni položaj u regionu
Ministarka je rekla da bi Srbija iskoristila prednosti na tržištu energenata u jugoistočnoj Evropi mora da restrukturira velike državne sisteme, poput Elektroprivrede Srbije (EPS) i "Srbijagasa".
Na konferenciji "Kako do integrisanog tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi", Mihajlovićeva je rekla da je neophodno restrukturirati ta dva državna preduzeća da bi mogla da se upuste u konkrenciju sa evropskim kompanijama. Ona je podsetila da je u Srbiji već započet proces liberalizacije tržište električne energije, istakavši da će država učiniti sve da se taj posao nastavi, kao i da se kasnije liberalizuje i tržište gasa.
Prema rečima Mihajlovićeve, Vlada Srbije će, u dogovoru sa Energetskom zajednicom jugoistočne Evrope, usvojiti određene odluke u cilju stvaranja regionalne berze za električnu energiju. Ministarka energetike je dodala da je u Srbiji registrovano 29 snabdevača za učešće na tržištu električne energije u ovoj godini.
Mihajlovićeva je kazala da je Srbija već usvojila mnoge dokumente i donela zakone u cilju liberalizacije tržišta struje, ali da smo neefikasni u njihovoj primeni.