Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić dao nalog za prevremenu otplatu polovine duga
30.04.2013. 20:00
Izvor: Blic
Dinkić dao nalog za prevremenu otplatu polovine duga
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić dao je nalog da se danas obavi prevremena otplata polovine od preostalog duga Londonskom klubu poverilaca, saopšteno je iz Ministarstva.
Dug Srbije prema Londonskom klubu iznosi 860 miliona dolara. Visina prevremene otplate iznosi 400 miliona dolara, što će, uz otplatu redovne rate, doprineti smanjenju ukupnog duga za 436 miliona dolara.
Vlada Srbije će i ubuduće nastaviti da sprovodi strategiju prevremene otplate skupih kredita iz prošlosti i da vodi fiskalnu politiku koja doprinosi obaranju kamata na javni dug, kako na međunarodnom, tako i na domaćem tržištu kapitala, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.
Kamatna stopa na dug Londonskom klubu poverilaca iznosi 6,75 odsto, što je čak za oko dva procentna poena viša od kamatne stope koju je Ministarstvo finansija uspelo da ostvari prodajom evroobveznica u februaru ove godine.
Prevremenim razduživanjem države biće ostvarena ušteda u ovogodišnjem budžetu u iznosu od 1,1 milijardu dinara, na ime manjih rashoda za kamate.
Po ovom osnovu biće ostvarene značajne uštede i u narednim godinama, u iznosu od jedne do dve milijarde dinara godišnje, podseća se u saopštenju.