Vesti
Društvo i ekonomija
Saradnja železnica Srbije i Mađarske
10.05.2013. 20:00
Izvor: RTS
Saradnja železnica Srbije i Mađarske
Potpisan Memorandum o razumevanju Železnica Srbije i Mađarske državne železnice o planiranju i realizaciji projekata od Beograda do Budimpešte.
Generalni direktori Železnica Srbije i Mađarske državne železnice potpisali su Memorandum o razumevanju, koji se odnosi na planiranje i realizaciju železničkih projekata od Beograda do Budimpešte.
Memorandum su potpisali generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović i generalni direktor Mađarske železnice Ilona David.
Simonović je nakon potpisivanja memoranduma rekao novinarima da se vrednost izgradnje i modernizacije pruge Beograd-Budimpešta procenjuje na oko 1,5 milijardi evra, a deo pruge od Beograda do Subotice 870 miliona evra.
"Pruga se remontuje i delimično gradi na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica i to je otprilike dužina od 200 kilometara, predviđena za prosečnu brzinu od 160 kilometara na sat", rekao je Simonović.
Naveo je da je urađen idejni projekat, ali da je to tek prva faza iz koje će proisteći dalji potezi.
"U budžetu Železnice nema para za taj projekat, ali imamo punu podršku Vlade Srbije za njegovu realizaciju, kao i kompletan remont pruge", istakao je Simonović.
Taj projekat će se, prema njegovim rečima, najverovatnije finansirati iz kineskog zajma koji se nudi centralnoevropskim zemljama i sredstava evropskih zajmova i pomoći.
Generalni direktor Mađarske železnice Ilona David rekla je da je potpisani memorandum početak saradnje dve zemlje.
"Potpisali smo da ćemo razmotriti moguću saradnju među nama, a inženjeri mađarskih i srpskih železnica treba da se dogovore koliko će biti dugačka ta pruga, koja će biti trasa, koja brzina i koliko će sve to koštati", dodala je ona.
Ilona je istakla da će polovinom juna mađarski stručnjaci doći u Beograd i predstaviti projekat, kao i da je jedan od prioriteta Mađarske izgradnja pruge Beograd-Budimpešta.
Ambasador Mađarske Oskar Nikovic naglasio je da je "sramotno da se mora putovati osam ili devet sati od Beograda do Budimpešte i da je krajnje vreme da se ta pruga modernizuje i podigne na evropski nivo".