Vesti
Društvo i ekonomija
Vazdušna saradnja Australije i Srbije
14.05.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Vazdušna saradnja Australije i Srbije
Sporazum o vazdušnom saobraćaju Srbije i Australije potpisali su danas u Beogradu ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i australijska ambasadorka Helena Študert.
"Potpisivanje sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Australije predstavlja značajan korak u unapređenju odnosa u oblasti civilnog vazduhoplovstva", rekao je Mrkonjić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.
On je izjavio da je ambasadorka Australije za kratko vreme provedeno u Beogradu uradila puno na planu zbližavanja Srbije i Australije i izrazio zadovoljstvo što će mladi ljudi iz Srbije imati priliku da sada putuju na australijski kontinent direktno iz Beograda.
Zaključivanje i primena ovog sporazuma, koji sadrži elemenete tipa "otvoreno nebo", otvoriće određenim avio-prevoznicima iz Srbije mogućnosti za obavljanje direktnog prevoza sa Australijom, ali i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kinom, Novim Zelandom.
Ambasadorka Študert je primetila da bi ovaj sporazum "trebalo da dovede do toga da srpski i australijski avio-prevoznici budu u mogućnosti da na pravi način opslužuju tržište između dve zemlje, radije nego da sav saobraćaj obavljaju avio-kompanije iz trećih zemalja".
Ona je objavila da avio kompanija "Virdžin Australija Internešenel Erlajns" (Virgin Australia International Airlines) planira da svojoj mreži pridoda Beograd putem šera sa "Etihad Ervejzom".
"Vazduhoplovne veze teže da funkcionišu kao katalizatori za druge ekonomske veze, stimulišući trgovinu i turizam, očekujem da ovaj sporazum upravo to i uradi, i da će se tako povećati bilateralna trgovina i turizam između Australije i Srbije", rekla je Študert.
V.D. direktor Jata, Velibor Vukašinović, rekao je da srpska avio-kompanija planira da u naredne dve godine uvede internacionalne letove za Australiju i SAD, jer su to veoma privlačna tržišta.