Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić: Država će pomoći namenskoj,ali da novac ne ide u bunar
28.05.2013. 20:00
Izvor: Blic
Vučić: Država će pomoći namenskoj,ali da novac ne ide u bunar
Ministar odbrane Aleksandar Vučić otvorio je danas novoizgradjeni pogon za laboraciju artiljerijske municije u kompaniji "Sloboda" i poručio da je namenska industrije motor industrije Srbije, da će joj država značajno pomoći, ali i da će kontrolisati način na koji će se trošiti uložena sredstva.
"To znači da ćemo početi investiciona ulaganja, otvaranje novih radnih mesta..., ali ono što će država tražiti to je da kada se novac obezbedi, ne ode u bunar... već da se ide u investiciona ulaganja, na ono što će moći u budućnosti da oplodi kapital i vraća vrednost", rekao je Vučić u Čačku.
Ministar odbrane je ponovio da je uveren da je namenska industrija motor industrije Srbije i poručio da se donose i da će se donositi značajne mere kojima će se pomoći poboljšanje proizvodnje u "Slobodi" i u drugim fabrikama.
Vučić je, meĐutim, naveo i primer da smo imali ponudu da se otkupi kompletno proizvedena municija, ali da potencijalnim kupcima nismo imali mnogo toga da ponudimo.
"To su stvari koje ne smeju da nam se dogode u budućnosti", rekao je Vučić.
Ministar je poručio da Srbija neće više svake godine da ulaže novac u odredjena preduzeća, već da će ga ulagati na način da taj novac preduzeća vraćaju.
"Smatram da ćemo imati značajan rast u oblasti namenske industrije, ali će biti potrebno mnogo više odgovornosti da bi se to i dogodilo", rekao je Vučić.
Istakavši da je zadovoljan što je američki ambasador Majkl Kirbi prihvatio poziv da dodje u "Slobodu" i vidi "šta je to što radimo", Vučić je kazao: "Mi se nadamo, a to zavisi, kako je rekao i ambasador, od kvaliteta i cene da sa Vladom SAD napravimo odredjeni posao za 'Slobodu'. Nadam se da je ovo bila dobra reklama i našeg rada i našeg proizvoda".
Američki ambasador je rekao da je izuzetno zadovoljan onim što je video u "Slobodi", istakavši da ova kompanija može da bude primer kvalitetnih proizvoda koje Srbija nudi.
Kirbi je kazao da je zadovoljan što su u procesu proizvodnje primenjeni svi medjunarodni standardi, da postoji ISO sertifikacija, a posebno što se izuzetno puno brine o životnoj sredini i uopšte o ekološkom aspektu.
"To je jako bitno i značajno za eventualne kupce sa Zapada. Kako Srbija nastoji da modernizuje čitavu privredu, ova fabrika može da bude primer kvalitetnih proizvoda koje nudite", rekao je američki ambasador, koji je prethodno sa Vučićem prisustvovao primopredaji četiri vozila "Hamer" u Tehničko-remontnom zavodu, .
Američki ambasador je kazao i da "Sloboda" treba da bude ilustracija toga da vlada neće zauvek ulagati novac u tu kompaniju, već da jednog dana mora da postane profitabilna
"Mi se radujemo saradnji, kako sa Vladom Srbije, tako i sa ovom fabrikom i nadamo se da će našse potrebe, potrebe kupaca, biti zadovoljenje radom ove fabrike. Kao što sam rekao, kvalitet i cena su jako bitni, kao i standardi koje primenjujete tokom proizvodnje", podvukao je ambasador.
Direktor kompanije "Sloboda" Zoran Stefanović informisao je goste da je u gradnju novootvorenog objekta i opremu, koja je nabavljena delom u našoj zemlji, a delom u inostranstvu uloženo 5,5 miliona evra.