Vesti
Društvo i ekonomija
Odložen početak suđenja za aferu "Vakcine"
17.06.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Odložen početak suđenja za aferu "Vakcine"
Suđenje bivšoj direktorki RZZO Svetlani Vukajlović Popržen i njenim saradnicima zbog zloupotreba u nabavci vakcina protiv svinjskog gripa 2009. godine odloženo je za 22. oktobar zbog izmene optužnice.
Sudija Milan Londrović rekao je da je izmenjena optužnica stigla u sud 13. juna i da zbog kratkog vremena u odnosu na zakazani glavni pretres nije stigao da je uruči optuženima i njihovim braniocima, te da po zakonu mora da im ostavi dodatno vreme za pripremu odbrane.
Londrović je rekao da je optužnica precizirana i u odnosu na činjenično stanje, kao i na pravnu kvalifikaciju krivičnog dela za koje se terete Vukajlović i ostali.
Pored bivše direktorke RZZO, na optuženičkoj klupi naći će se i bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić (sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan), direktor kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimir Gravar i direktor "Detapa" Ljubomir Pavićević.
Oni se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv gripa krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.
Vukajlović-Popržen i njenim saradnicima suđenje je trebalo da počne još prošle godine u junu pred Specijalnim sudom, koji se međutim pred početak suđenja oglasio stvarno nenadležnim, jer Vukajlovićevu na mesto direktora nije imenovala Vlada Srbije već Upravni odbor RZZO.
Optužnicu je nakon sprovedene istrage u februaru 2012. godine podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a posle proglašenja nenadležnosti, preuzelo je Više tužilaštvo.
Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.
Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uvezenih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.
Svi optuženi pušteni su iz pritvora uz jemstvo hipotekama da se brane sa slobode posle višemesečnog pritvora.
Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar bili su uhapšeni 19. septembra 2011, a Mileusnić Adžić, tri meseca kasnije.