Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović ponovo imala prijem za građane
29.06.2013. 20:00
Izvor: Akter
Mihajlović ponovo imala prijem za građane
Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović danas je ponovo, po drugi put u poslednje dve sedmice, organizovala prijem za građane
Građani su se i ovaj put najviše interesovali za otplatu dugova za struju na više rata.
Najčešća pitanja 65 građana koji su razgovarali s ministarkom Mihajlović, odnosila su se na dugovanja za električnu energiju i najavljenu inicijativu ministarstva da se broj rata za reprogram duga poveća, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Iz razgovora sa građanima primećuje se, kako se navodi, da se u lokalnim distribucijama ne vodi računa o odluci Upravnog odbora EPS o broju rata, da se njihov broj proizvoljno predlaže građanima, kao i iznos koji moraju da plate na ime prve rate. Tako je, primera radi, beogradska distribucija predvidela da jedan građani vrati dug od 274.000 dinara tako sto će platiti prvu ratu 150.000 dinara, a ostatak duga u tri jednake mesečne rate, iako po odluci UO EPS-a, građani imaju pravo da izmire svoj dug na 24 rate.
Ministarstvo će, dodaje se dalje, pokrenuti i inicijativu ka lokalnim samoupravama, posebno prema gradu Beogradu, da se omogući reprogram dugova za komunalne usluge, kao što su infostan, grejanje i slično.
Kao i tokom prošlog prijema građana, pre 15 dana, i sada je veliki broj građana dolazio sa molbom da se zaposli. U saopštenju se konstatuje da mnoga javna preduzeća sklapaju ugovore sa agencijama za zapošljavanje i na taj način angažuju radnike za određene usluge, pri čemu su ugovori ti ugovori na velike iznose, dok angažovane radnike plaćaju minimalno.
Mihajlović je ponovila da će ovakav vid direktne komunikacije s građanima ubuduće biti praksa u tom ministarstvu. Ocenila je, takođe, da bi ova akcija trebalo da bude poziv i drugim ministarstvima, kao i čelnicima lokalnih samouprava da pronađu vreme i saslušaju probleme građana.