Vesti
Društvo i ekonomija
Zatvoreno uslužno prihvatilište, azilanti pristižu
08.07.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Zatvoreno uslužno prihvatilište, azilanti pristižu
Prihvatilište za azilante u lajkovačkom selu Vračević zatvoreno je zbog isteka ugovora, a azilanti i dalje dolaze u kuću porodice Stojković.
Porodica Stojković je kuću izdala po javnom oglasu Komesarijata za izbeglice Srbije, zakup je istekao i naloženo je zatvaranje prihvatilišta a problem je u tome što "azilanti i dalje dolaze u kuću Stojkovića".
Stojkovići su s Komesarijatom za izbeglice Srbije šestomesečni ugovor o izdavanju kuće u Vračeviću sklopili 24. januara ove godine za 50 evra po azilantu mesečno. U uređivanje i opremanje morali su da ulože nekoliko hiljada evra kako bi obezbedili uslove za smeštaj i ishranu, kupatila i mokre čvorove, računare sa brzim internetom i skajpom.
Upravnik Centra za azilante u Bogovađi Stojan Sjekloća rekao je da je tačno da je naloženo zatvaranje prihvatilišta, ali da se za detalje novinari moraju obratiti "PR službi Komesarijata u Beogradu".
Predsednik lajkovačke opštine Živorad Bojičić u izjavi za Betu kaže da "nema informaciju" da je prihvatilište u Vračeviću zatvoreno.
Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Lajkovac odbornici su usvojili zaključak kojim su od Vlade Srbije zatražili zatvaranje prihvatilišta u Vračeviću, uz obrazloženje da "mesta ima u Bogovađi".
Upravnik Sjekloća je tada demantovao taj podatak i lajkovačke odbornike i opštinare pozvao da dođu i "zajedno prebroje" azilante i "ta slobodna mesta".
Takođe je od žitelja lajkovačke opštine zatraženo da s Komesarijatom za izbeglice ne sklapaju ugovore o davanju u zakup svojih kuća i vikendica.
Vlada Srbije je u maju 2011. donela odluku o otvaranju Centra za azilante u Bogovađi, a prvi azilanti u odmaralište beogradskog Crvenog krsta u tom mestu stigli su krajem juna te godine.
Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji, potpisanom između Komesarijata za izbeglice Srbije i Crvenog krsta Beograd, "grupa od 100 državljana Avganistana, Pakistana, Somalije, Irana i Iraka boraviće privremeno, najduže godinu dana, u Bogovađi".
Još nije otvoren veliki centar za azilante u selu Donja Vrbica kod Mladenovca, u objektu nakadašnje kasarne JNA, zbog protivljenja meštana.
I meštani Vračevića povremeno su protestovali zbog prisustva azilanata.