Vesti
Društvo i ekonomija
Otvorena još jedna fabrika Gorenja u Valjevu
09.07.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Otvorena još jedna fabrika Gorenja u Valjevu
U Valjevu je danas svečano otvorena druga fabrika rashladnih uređaja kompanije Gorenje.
To je najveća fabrika frižidera u regionu, u koju je investiran 21 milion evra, a zajedno sa prvom fabrikom zapošljavaće 1.100 ljudi.
Svečanu vrpcu presekli su predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je uoči otvaranja fabrike rekao da je u interesu Srbije da se Gorenje što više razvija i prodaje svoje proizvode, predsednik Uprave Gorenja Franjo Bobinac i gradonacelnik Valjeva Stanko Terzić.
Gradnju fabirke grupa Gorenje počela je prošlog leta i u februaru ove godine pokrenuta je redovna proizvodnja.
Za kompaniju Gorenje komponente trenutno radi 80 malih i srednjih preduzeća u Srbiji, a cilj je, kako je rečeno da ih, uz povećan obim narudžbine, do kraja godine bude više od 100.
Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac rekao je da izgradnja nove fabrike ne znači samo veći obim proizvodnje i veći broj zaposlenih, već da podrazumeva i povećanja asortimana frižidera.
U dve fabrike u Valjevu, kako je kazao Bobinac, radi 1.100 ljudi i planirano je da obe fabrike ove godine ukupno proizvedu 800.000 frižidera, što je na godišnejm nivou duplo više nego ranije.
Ukupan kapacitet fabrike je milion uređaja godišnje, dodao je Bobinac
On je rekao da sa otvaranjem nove fabrike u Valjevu otvara novo poglavlje u poslovnom razvoju te kompanije. Podsetio je da je grupa Gorenje svoju prvu fabriku za proizvodnju rashladnih uređaja u Valjevu otvrila 2006. godine, a da 95 odsto prihoda ostvaruje u inostranstvu.
Bobinac je rekao da u Srbiji, ukupno u sve četiri fabrike Gorenja, radi 1.500 radnika, a da ako se uzme u obzir i mreža srpskih dobavljača, koji isporučuju repromaterijal i komponente, broj radnih mesta, posredno povezan sa proizvodnjom Gorenja, još je veći.
"Tamo gde Gorenje dođe, tamo i ostaje", poručio je Bobinac.
Dačić je naglasio da je ta kompanija doprinela smanjenju nezaposlenosti u Srbiji, posebno u valjaskom kraju, budući da je tamo u dve fabrike Gorenja posao našlo 1.100 radnika.
Dačić je ukazao da je spoljnotrgovinska razmena sa Slovenijom u usponu, a da je nosilac te razmene upravo Gorenje.
"U krizi se najbolje vidi šta je najbolji odgovor na krizu. To su nova radna mesta i nove investicije. Herojsko delo je svako novo otvoreno radno mesto, sada kada svi predviđaju kataklizmu", istakao je premijer.
Pre otvaranja fabrike u Valjevu, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da je reč o najvećoj fabrici frižidera u regionu, uključujući i onu u Sloveniji.
On je rekao da Vlada Srbije želi da pomogne da se poveća broj malih i srednjih preduzeća koji će raditi komponente za kompaniju Gorenje budući da je u razgovoru sa predstavnciima te kompanije rečeno da trenutno 80 takvih preduzeća sada radi komponente Gorenju, a da je cilj da se do kraja godine taj broj podigne na višse od 100 i poveća obim narudžbine.
On je rekao da Srbija treba što više da isporučuje gotovih proizvoda, poput moderno dizajniranih hladnjaka koje proizvodi Gorenje.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući saradnji sa Panasonikom, Gorenje će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i zajednički izlaz na rusko tržište.
"Mi ćemo i dalje podržavati ovakvu proizvodnju, jer samo tako možemo da prebrodimo krizu", rekao je Dinkić.
On je podsetio da je Gorenje sedmi izvoznik iz Srbije i da he Vlada Srbije spremna da podrži izgradnju novih fabrika Gorenja, kao i razvojni centar i proizvodnju novih modela Gorenja i Panasonika.
On je takođe podsetio da su Vlada Srbije i Gorenje juče zaključili predugovor o novim investicijama kroz zajedničko ulaganje u proširenje proizvodnje.
Dinkić je rekao da je otvaranje nove fabrike u Valjevu za njega lično jedna od najdražih investicija, budući da je pre nekoliko godina bila vezana za priču da se ta fabrika iseljava iz Valjeva u Zaječar, a da je na tu priču sada stavljena tačka.
"Gorenje ne samo da nije otišlo iz Valjeva već je dupliralo proizvodnju i otvorilo pogon u Zaječaru. Oni koji su lansirali tu neistinu time su hteli da skupe samo političke poene", rekao je Dinkić.
Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić ukazao je da je fabrika Gorenja dobro poslovala iz godine u godinu i da je obim proizvodnje i broj radnika povećavala.
On je rekao da je grad, za sve investitore koji žele da zaposle više od 200 radnika, omogućio da budu oslobođeni plaćanja taksi.
Terzić je pozvao strane i domaće investitore da ulažu u Valjevo, budući da u tom gradu, kako je rekao, postoji povoljan poslovni ambijent.
Zbog toga su se, kako je kazao, na otvaranje fabrika proteklih godina odlučili: Intereks, Merkator, a nedavno su Lidl i Tempo kupili parcelu.
Pored predstavnika Vlade Srbije, članova Uprave i Nadzornog odbora kompanije Gorenje, grada Valjeva, prisustvogao je ambasador Slovenije u Srbiji Franc But, a nakon svečanog otvaranja obišli su pogon fabrike kao i solarnu elektranu na krovu fabrike.