Vesti
Društvo i ekonomija
Uskoro program restrukturiranja Srbijagasa
11.07.2013. 20:00
Izvor: Akter
Uskoro program restrukturiranja Srbijagasa
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će uskoro biti predstavljen program restrukturiranja Srbijagasa
Bajatović je novinarina, u pauzi konferencije o Južnom toku, rekao da je prvi korak finansijsko restrukturiranje, da bi se kompanija očistila od dugovanja.
Kako je objasnio, jedan deo biće naplata potraživanja Srbijagasa koja iznose 700 miliona evra.
On je rekao da ta suma neće moći u potpunosti da se naplati i dodao da će ono što ostane moći da se pretvori u javni dug.
Drugi deo restrukturiranja podrazumeva razdavajanje transporta i distribucije i formiranje Srbijagasa kao energetskog holdinga u državnom vlasništvu.
Cilj je da se do kraja godine, Srbijagas reši svih subsidijara, "Agroživa" i "Azotare" i da se bavi osnovnom delatnošću, kazao je Bajatović.
Bajatović je izjavio da nije "zakucan" za mesto generalnog direktora Srbijagasa i da neće biti uzbuđen ako se na konkurs za čelnika tog javnog preduzeća javi neko sa boljom radnom biografijom.
"Ja radim i u Južnom toku (direktor za Srbiju), iako sam međunarodno priznat ne znam da li je to problem ovde", rekao je Bajatović u izjavi novinarima, u pauzi konferencije o Južnom toku.
On je naglasio da je Srbijagas u prethodne četiri godine vodio socijalno odgovornu politiku, zbog čega je to javno preduzeće imalo i gubitke u poslovanju.
Prema njegovim rečima, Srbijagas ne kasni ni dana u realizaciji strateškog projekta kao što je Južni tok.
Na pitanje novinara da li ima informacije o eventualnoj rotaciji ministarstava koje vode SPS i SNS, Bajatović (SPS) je odgovorio da "nema pojma" i da je bolje da to pitanje postave Dačiću, Vučiću i eventualno Dinkiću.