Vesti
Društvo i ekonomija
Mala Tijana preminula čekajući novo srce
17.07.2013. 20:30
Izvor: MONDO
Mala Tijana preminula čekajući novo srce
Devojčica Tijana Ognjanović preminula je 15. jula, rano ujutru, u bolnici u Hjustonu.
Tijani se nedavno stanje pogoršalo i brzo je operisana.

Operacija je trajala 10 sati, dobila je veštačku pumpu za srce i činilo se da će sve biti u redu.

Međutim, nekoliko sati nakon toga stanje se odjedanput promenilo.

Otkazali su joj svi organi u umrla je od izliva krvi u mozak.

Sahrana će biti u nedelju u 11 sati, na Lešću.

Kancelarija NJ. K. V. Prestolonaslednika Aleksandra II uputila je pismo u kojem obaveštava javnost o tragičnoj smrti male Tijane Ognjanović u SAD.

"U ime porodice Ognjanović, sa velikom tugom obaveštavamo javnost da je osmogodišnja Tijana Ognjanović izgubila bitku za život.

Tijana je bila pod medicinskim tretmanom očekujući odgovarajućeg donora kako bi dobila šansu da nastavi svoj mladi život. nije uspela da dobije novo srce, samim tim i priliku da nastavi svoj mladi život. Tijana je preminula u ponedeljak, 15. jula 2013. u Teksaškoj Dečijoj Bolnici u Hjustonu gde je čekala transplantaciju srca.

Sahrana male Tijane će biti organizovana u nedelju, 22. jula u 11.00 časova na Beogradskom groblju Lešče.

Zdravstveno stanje male Tijane Ognjanović je bilo veoma delikatno. Tijani je pre šest godina otkriven veoma redak oblik restriktivne kardiomiopatije i od tada je lečena na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu. Na leto 2012. kod Tijane je došlo do naglog pogoršanja stanja i u decembru su joj otkazali bubrezi.

Roditelji su u međuvremenu pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za transplantaciju srca u Beču, kao jedinu moguću opciju da se Tijani spase život. Tijana je primljena u AKH bolnicu u Beču ali su lekari, s obzirom na otkazivanje bubrega i lošu kliničku sliku odbili da je prime i stave na listu čekanja za novo srce. Roditelji su pokušali da pronađu rešenje i kontaktirali su nekoliko svetski renomiranih klinika koje rade transplantacije srca kod dece.

Konačno su prihvaćeni od strane Teksaške Dečje Bolnice (Texas Children Hospital) gde im je rečeno da će cena procedure i boravka u bolnici iznositi do milion dolara. Roditelji su u želji da urade sve što je moguće za svoje dete nastavili akciju prikupljanja sredstava za transplantaciju srca.

NJ.K.V. Princeza Katarina i njena Humanitarna Fondacija su uspeli da spuste cenu transplantacije na 700.000 dolara i da obezbede smeštaj za Tijanine roditelje dok borave u Hjustonu. Borba da Tijana dobije novo srce je probudila i pokrenula javnost i medije i animirala veliki broj društveno odgovornih kompanija, institucija i pojedinaca koji su pomogli i uz velike napore uspeli da prikupe potrebna sredstva za odlazak u Hjuston.

Tijana je početkom aprila 2013. u pratnji svojih roditelja Nebojše i Jelene Ognjanović otputovala specijalizovanim medicinskim letom avio komapnije Oranž Avijejšn u Hjuston u Sjedinjenim Američkim Državama gde je primljena na Teksašku Dečiju bolnicu (Texas Children's Hospital) i započela niz ispitivanja i priprema za transplantaciju srca kao jedini način da se spasi njen mladi život.

Posle niza ispitivanja i stabilizacije Tijaninog zdravstvenog stanja na Veliki petak, 10. maja 2013. Tijana je i zvanično stavljena na listu čekanja za novo srce. Oporavak je tekao jako dobro, Tijana je otpuštena iz bolnice i bila je sa roditeljima u Ronald Mek Donald kući i išla tri puta nedeljno na kontrole u bolnicu.

Pre dve nedelje, početkom jula pojavile su se nove komplikacije i Tijani je počelo da se pogoršava stanje. Da bi joj spasli život, lekari su odlučili da urade operaciju i da je stave na mehaničku pumpu koja je pokretala srce. Operacija koju su radili vrhunski svetski kardiolozi trajala je više od devet sati. Tijana je uspela da se izbori sa ovim problemom i nakon završene operacije počela je da se oporavlja. Lekari su roditeljima rekli da će organizmu biti potrebno bar dva meseca da se oporavi da bi transplantacija uopšte bila moguća. Po prvi put za šest godina Tijanino srce je radilo kapacitetom od preko 70 odsto.

Na žalost u noći između nedelje i ponedeljka došlo je do naglog otkazivanja bubrega, zatim jetre i na kraju do masivnog krvarenja na mozgu. Tijanin organizam nije uspeo da se izbori i njen život se ugasio u ranim jutarnjim časovima.