Vesti
Društvo i ekonomija
Uplaćeno jemstvo, Mišković do sutra na slobodi
22.07.2013. 20:00
Izvor: Akter
Uplaćeno jemstvo, Mišković do sutra na slobodi
Miroslav Mišković mogao bi do kraja dana, a najkasnije sutra ujutru da bude pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu
Njegova kompanija uplatila je danas jemstvo od 12 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti koje mu je odredio sud.
Branioci vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića dostavili su danas Specijalnom sudu dokaz da je dat nalog za transfer novca za njegovo jemstvo od 12 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti. Sud će sačekati da dobije zvaničan izveštaj, odnosno izvod iz banke da je novac uplaćen na račun suda, nakon čega će preduzeti ostale zakonske radnje, shodno rešenju kojim je određeno jemstvo, saopšteno je iz suda.
Pošto dobije dokaz o uplati, predsednik sudskog veća će doneti rešenje o ukidanju pritvora i proslediće ga upravi Okružnog zatvora sa naredbom da se Mišković pusti na slobodu.
Mišković je u pritvoru od hapšenja 12. decembra prošle godine. Jemstvo od 12 miliona evra, je najviši ikad određen iznos u srpskom pravosuđu, čak 12 puta viši nego što je uplatio dosadašnji rekorder, nekadašnji predsednik F S S Zvezdan Terzić od milion evra.
Miškoviću je odlukom suda određena i mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski Venac, svakog prvog radnog dana u mesecu, uz privremeno oduzimanje pasoša. Protiv ovog rešenja tužilaštvo za organizvani kriminal ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu, ali žalba ne zadržava izvršenje rešenja. To znači da će Mišković biti na slobodi i pre odluke Apleacinog suda o eventualnoj žalbi tužilaštva.
Pošto Mišković izađe iz pritvora, u ovom predmetu samo vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković ostaje u pritvoru.Miškovićev sin Marko je u kućnom pritvoru od aprila, dok se ostali optuženi brane sa slobode.
Posle šest meseci istrage, tužilaštvo je u maju podiglo optužnicu protiv njih trojice i još osam osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanja finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine. Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.