Vesti
Društvo i ekonomija
Dinkić: Budžet Srbije u potpunosti stabilizovan
02.08.2013. 20:00
Izvor: novimagazin.rs
Dinkić: Budžet Srbije u potpunosti stabilizovan
inistar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je stanje u državnom budžetu u potpunosti stabilizavano u poslednja dva meseca i ocenio da bi deficit budžeta u ovoj godini mogao biti oko 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Na konferenciji za novinare Dinkić je ocenio da su mere fiskalne stabilizacije i ekonomske politike dale rezutat.

Naveo je da je na računu 31. jula bilo 784 miliiona evra za tekuća plaćanja budžeta, plus 105 miliona evra koji se za koriste za restituciju.

"To je solidna baza, i moj naslednik neće imati tako tešku situaciju kao ja", rekao je Dinkić i dodao da je pre godinu dana, kada je postao ministar, zatekao "praznu kasu".

Dinkić je poručio svom nasledniku na mestu ministra finansija da "ne sme da bude tunjav", da mora da bude stručan, da "misli svojom glavom" i da "ima svoje ja".

Nestranačke ličnosti na mestu ministra, po rečima Dinkića, mogu da uspeju na tom mestu "samo ako imaju totalnu političku podršku najjačeg čoveka u Vladi".

Dinkić je poručio svom nasledniku da "nema šansi" da uspe ako ne nađe tri miliarde dolara, potrebnih da bi se smanjile kamate na dug koji je ranije napravljen.

Odlazeći ministar finasija je rekao da je Srbiji ove godine za kamate na dug potrebno 90 milijardi dinara, a naredne godine će, ako ne smanji kamate, biti potrebno 110 milijardi dinara.

Dinkić je istakao da je deficit kompletnog (konsdolidivanog) državnog budžeta u prvih šest meseci ove godine bio 28 odsto niži nego u prvoj polovini 2012.

Naveo je da su prihodi u julu bili najveći od početka ove godine, a deficit državnog budžeta najniži do sada.

Po rečima Dinkića, u prvih sedam meseci jul je bio najbolji mesec po naplati prihoda, u iznosu od preko 80 milijardi dinara, i s najnižim deficitom, od 2,8 milijardi dinara.

"Ako se nastavi ovakav trend i ukoliko moji naslednici nastave sa nultom tolerancijom za neplaćanje poreza, mi očekujemo da će ostvareni prihodi biti veći od planiranih rebalansom. Tendencija je da će i rashodi biti nešto niži, tako da bi budžetski deficit mogao biti manji nego što je planiran rebalansom, odnosno oko 4,4 odsto BDP", rekao je on.

Dinkić je rekao da je u prvoj polovini ove godine Srbija imala solidan rast BDP koji, po najnovijim revidiranim podacima, iznosi 2,7 odsto.

"To je znatno bolje nego u istom periodu prošle godine, ali je nedovoljno za ono što je potrebno Srbiji", rekao je on i istakao da je to ipak najveći rast BDP u regionu.

Dinkić je naveo da se industrijska prozvodnja blago oporavila i da je imala rast od 4,2 odsto u prvoj polovoni godine, dok je izvoz imao najveći rast, oko 20,3 odsto u prvoj polvini ove godine, a u istom periodu prošle godine porastao je svega 0,6 odsto.

"Uvoz je istovremeno rastao svega 1,9 odsto, za razliku od šest odsto prošle godine", rekao je on.

Srbija, kako je istakao odlazeći ministar finasija i privrede, sada prvi put ima rast baziran na izvozu.

Dodao je da je spoljnotrgovinski deficit niži za nešto više od jedne petine nego u prvoj polovini prošle godine i da je pokrivenosti uvoza izvozom dostigla 67 odsto što je "do sada najviši nivo od kada se prate ti podaci u Srbiji".

"To je daleko ispod onoga što je potrebno i što Srbija mora da učini - cilj mora biti izbalasiran uvoz i izvoz", rekao je Dinkić.

On je rekao da je i dalje visoka nezaposlenost koja je najveći problem Srbije.

"Čak 708.000 ljudi aktivno traži posao, ali je taj broj za 28.000 manji nego pre godinu dana. Stopa nezaposlenosti je smanjena sa 25,5 odsto u prošloj, na 24,1 odsto u ovoj godini, ali je još jako visoka. Napravljen je mali i nedovoljan pomak", rekao je Mlađan Dinkić.