Vesti
Društvo i ekonomija
Fijat hoće da sarađuje sa Železarom Smederevo
22.08.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Fijat hoće da sarađuje sa Železarom Smederevo
Italijanski Fijat namerava da sarađuje sa smederevskom Železarom, od koje bi godišnje kupovao limove za 500.000 vozila, izjavio je danas u Kragujevcu Mlađan Dinkić.
Odlazeći ministar finansija i privrede je rekao da je mu je generalni direktor kompanije Fijat automobili Srbija (FAS), Antonio Chezare Ferara, predao pismo o tim namerama potredsednika Grupe Fijat, Alfreda Altavile prilikom njihovog današnjeg sastanka u kragujevačkoj fabrici.
"Da bi došlo do te saradnje potrebno je da Železara investira u lniju za galvanizaciju čelika", kazao je on novinarima, posle susreta sa domaćinima u FAS-u.
Naglašavajući da je FAS najveći srpski izvoznik i da automobilska industrija vuče industrijski razvoj zemlje, Dinkić je dodao da će ta fabrika u ovoj godini ostvariti izvoz vredan 1,5 milijardi evra.
"Tražnja za automobilom 'fijat 500L' u SAD duplo je povećana", naveo je on i napomenuo da trenutno u fabrici u Kragujevcu radi 3700 radnika, što je, kako je rekao, mnogo više nego što je predviđeno strateškim ugovorom između Fijata i srpske vlade.
Dinkić, koji je prvi kupac modela 500L preporučio je svima da kupe taj automobil, ističući da auto više vozi njegova supruga, i da je on prezadovoljan kvalitetom tog vozila.
"U Srbiji se proizvode dve trećine auto-delova za model '500L' i strategija mog naslednika mora biti da se stimulišu postojeći proizvođači, ali i da ovde dođe još komponentaša", kazao je on.
Dinkiću je u kragujevačkoj fabrici predstavljen novi model "500L living" sa sedam sedišta posle sastanka sa generalnim direktorom FAS-a, Ferarom, koji je novinarima rekao da je zahvalio Dinkiću na dobroj saradnji i izrazio nadu da će takva biti i saradnja sa novim ministrom, budući da je država vlasnik 33 odsto kapitala FAS-a.