Vesti
Društvo i ekonomija
Ratari pauzirali blokadu dok traju razgovori
30.08.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Ratari pauzirali blokadu dok traju razgovori
Ratari, koji su jutros nastavili blokadu puta Beograd - Pančevo, privremeno puštaju saobraćaj dok čekaju ishod razgovora sa ministrom trgovine i uljarima u Beogradu.
Poljoprivrednici iz južnog
Banata, koji protestuju nezadovoljni otkupnom cenom pšenice, kukuruza i suncokreta, prekinuli su danas oko podneva blokadu novog puta Pančevo-Beograd, nakon što je njihova delegacija otišla na razgovore sa ministrom
trgovine Rasimom Ljajićem.
Član Organizacionog odbora protesta Jovan Negovan rekao je agenciji
Beta da je delegacija otišla na razgovore sa Ljajiće moji počinju
oko dva sata.
On je rekao da će se tek nakon tog razgovora odlučivati da li će se
nastaviti traktorska blokada, odnosno na koji način će se protest
odvijati.
Ministar trgovine Rasim Ljajić sastaće se sa predstavnicima uljara i sa poljoprivrednicima. Ljajić će o otkupnim cenama suncokreta razgovarati na sastanku sa predstavnicima uljara u 14 časova, a sa poljoprivrednicima u 15.
Dosadašnji stav predstavnika Vlade Srbije bio je da se država ne meša u otkupne cene poljoprivrednih proizvoda, već da se one određuju na tržištu.
Poljoprivrednici nastavili su blokadu puteva izmeđa Pančeva i Beograda, započetu juče. Novi put od Beograda do Pančeva i deonica starog puta od Pančeva ka Jabuci zatvoren je za saobraćaj od 09 časova, sa puštenjem saobraćaja na sat vremena.
Samostalni policijski inspektor Policijske uprave Pančevo Jovica Antonić je rekao da su ta dva putna pravca dva sata blokirana, a onda sat vremena prohodna, pa dva blokirana.
"Oni po dva sata zatvaraju taj deo puta prema Beogradu i iz pravca Beograda i kod Jabučkog puta jedan deo prema Jabuci. Termin puštanja oni određuju sami, znači mi ništa ne određujemo", rekao je Antonić.
On je podsetio da postoji alternativni pravac ka Beogradu - stari beogradski put i da, što se tiče Jabuke, postoji kačarevački put iz pravca Novog sela, odnosno da, kada se vozi putem prema Rumuniji, sa leve strane ima ispust prema Kačarevu.
Antonić je naglasio da nikome nije data dozvola za blokadu puta.
"Pokušavamo sa njima da nađemo neko kompromisno rešenje da se to ne blokira i da oni svoje zahteve upute tamo gde treba, a ne da blokiraju i da onemogućavaju prolazak nedužnim ljudima", dodao je Antonić.
Poljoprivrednici su nezadovoljni otkupnim cenama poljoprivrednih proizvoda, a kako je najavljeno, tražiće da država hitno uredi tržište poljoprivrednih proizvoda, uvede kontrolu monopolskog ponašanja otkupljivača, kao i da cene ratarskih kultura budu jednake onima na Budimpeštanskoj berzi.
Zemljoradnici iz Banata proveli su u traktorima i drugu noć u blokadi prilaza zrenjaninskom Dijamantu i fabrici ulja Banat u Novoj Crnji, u očekivanju za danas najavljen razgovor u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija.
Predsednik Udruženja zemljoradnika Zrenjanina Ognjen Rackov izjavio je dopisniku Tanjuga da protest nezadovoljnih banatskih ratara protiče mirno, uz traktorsku blokadu fabrika ulja i da se petočlana delegacija sprema za put u Beograd.
Zrenjaninski zemljoradnici od prerađivača suncokreta traže otkupnu cenu od 40 dinara za kilogram (plus porez na dodatu vrednost), dok je u prvim razgovorima Dijamant, najveća uljara na Balkanu" ponudila 26 dinara, sa PDV-om.
Policija je na ulazu u Pančevo iz pravaca Vršca, juče posle 10 sati zaustavila kolonu od nekoliko desetina traktora poljoprivrednika iz Pančeva, Alibunara i Vršca koji su krenuli u protestnu vožnju ka Beogradu i Pančevu.