Vesti
Društvo i ekonomija
Prvi rok prošao, Er Srbija tek juri dozvole
02.09.2013. 20:00
Izvor: Mondo
Prvi rok prošao, Er Srbija tek juri dozvole
Preuzimanje Jat ervejza nije se odigralo 1. septembra jer, iako postoji dogovor vlada Srbije i UAE, tek predstoji dobijanje srpskih i međunarodnih antimonopolskih i saobraćajnih dozvola.
Vršilac dužnosti generalnog direktora Jat ervejza, Velibor Vukašinović, najavio je juče da će Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) preuzeti upravljanje srpskom aviokompanijom" kada se ispune regulatorni uslovi" i da još nisu ni potpisani svi predviđeni transakcioni dokumenti oko strateškog partnerstva.
Pomenutim partnerstvom, kako se eufemistički zove prodaja, Etihadu će pripasti 49 odsto vlasništva ali i pravo upravljanje srpskim nacionalnim prevoznikom, odnosno novom kompanijom Er Srbija (Air Serbia).
Da bi preuzimanje, bez obzira kada će kompanija biti nazvana Er Srbija, bilo odobreno potrebno je ispuniti navedene "regulatorni uslovi". Kako za MONDO pojašnjava Petar Vojinović sa specijalizovanog vazduhoplovnog portala Tangosix.rs, dogovor dveju vlada nije dovoljan već je potrebno i odobrenja anti-monopolskih i nadležnih regulatornih agencija kod nas ali i u Evropi i na globalnom nivou.
Kako ni sama transakcija nije završena, jer i direktor Vukašinović kaže da je "potpisan jedan deo dokumenata ali nisu svi", ne zna se ni kada će potreben aplikacije biti upućene na nadležne adrese u zemlji i svetu.
U srpskom Direktoratu za civilnog vazduhoplovstva (DCV) kažu da su od dokumenata iz Jata dobili samo zahtev da se u Jatov AOC (Air Operations Certificate) upiše uverenje o sposobnosti za avio saobraćaj za jedan novonabavljeni "erbas 319".
"S obzirom da je neophodno da avion bude i registrovan, očekujem da Jat ervejz podnese Direktoratu i zahtev za registrovanje aviona. Neophodno je da DCV utvrdi plovidbenost vazduhoplova, izda dozvolu i ovlašćenja o plovidbenosti i upiše letelicu u registar civilnih vazduhoplova i u evidenciju vazduhoplova. To su evropske i svetske procedure kojih se pridržava i Srbija a sve u cilju bezbednosti javnog avio saobraćaja. To je sve što je stiglo od zahteva Jat ervejza u Direktorat", rekla nam je Katarina Andrić Milosavljević iz DVC.
Prema rečima direktora Jat evrvejza Vukašinovića, u do sada potpisanim dokumentima kao konačni datum otpočinjanja rada zajedničke (nove) kompanije određen je 31. decembar 2013. godine.
Planirano je da postojeća flota srpske aviokompanije bude dopunjena sa 10 novih aviona, a prema sporazumu Vlade Srbije i Etihad ervejza, obe strane će obezbediti po 100 miliona dolara za investicije u Er Srbiju.